Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogger74

Marketing

Varšavska: naša ili njihova? Padaj silo i nepravdo!



Sve je počelo prekjučer postavljanjem ograde i početkom bušenja ulice. Cilj je stvoriti našim novcem i protiv naše volje keš mašinu za bogate - u Varšavskoj.

Na početak radova jedan student je reagirao prosvjedom te je silom uklonjen. Prolaznici su na to pružili otpor rušenjem ograde. Intervenirala je policija, a stotinjak građana je odbilo da se skloni. Tako je počeo mirni prosvjed. Građani su se odazvali u tisućama da daju podršku, a prosvjednici održavaju stalno dežurstvo u Varšavskoj, uz prisustvo policije i zaštitara.

Neću puno o kriminalu i politici u ovoj priči. Samo ću spomenit da ni jedna politička stranka nije došla izraziti svoje mišljenje o volji građana, što dovoljno govori o tome ko je ko u ovoj državi.

Ovdje se želim zahvalit grupi dobrih Metkovčana koji su nam od priručnih materijala podigli šator da se zaštitimo od kiše. Nisam s njima uspio razmijenit brojeve pa ih molim ako ovo pročitaju da se jave. Počastit ću ih barem kojom rundom pića.
U njihovo ime puštam staru pjesmu nastalu u Hvarskoj pobuni 1510-1514, popularnu u našem narodu za vrijeme drugog svjetskog rata. Scena iz bitke na Neretvi (klikni naslov pjesme):

Padaj silo i nepravdo

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bježte od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabjeno
amo natrag dajte nam;
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Gradove smo vam podigli,
Turne, kule gradili,
od uvijek smo robje bili
i za vas smo radili.

Nevolja će biti vela
po palaci tvrdimi,
kad vidite da sa sela
s mašklinima gremo mi.

Nastati će novo doba
Matija Ivaniću,
ustati ćeš ti iz groba,
s tobom u boj poći ću.

Zastava će nova viti
iznad naših glava tad;
Radnik, seljak jedno biti -
isti im je trud i rad.


Post je objavljen 19.05.2010. u 16:55 sati.