Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Varšavska - priopćenje za javnost Zajednice Humanitas


Udruga „Zajednica Humanitas“, koja okuplja sekularne humaniste (u skladu s europskom tradicijom zajednica humanista, ateista i slobodnih mislilaca), pruža punu podršku akciji građanskog neposluha u Varšavskoj ulici. Pozivamo sve građane Zagreba da se pridruže akciji protiv uništavanja gradske duše svih, u ime brze zarade nekolicine.

Upozoravamo pritom da razvojnik (developer) Tomo Horvatinčić nije ključna osoba ovog projekta. Taj lažni poduzetnik samo je figura, iza kojeg stoji kapital sumnjivoga porijekla, povezan primjerice s Hypo Alpe-Adria bankom. Iza njegovog projekta stoji sprega beskrupoloznih privatnika i korumpiranih dužnosnika na gradskom i nacionalnom nivou.

Ako im prođe Varšavska, bit će otvoren put za dalju devastaciju donjogradskih blokova. Zar ćemo turistima ponosno pokazivati šoping-centre, umjesto Katedrale, Zgrade HNK, Zrinjevca i drugih preostataka iz doba mudrijih urbanih planera?

Ovaj slučaj samo je jedan od stotina primjera društvene borbe, koja se zbiva širom Hrvatske. Riječ je o borbi protiv "razvojničkog" kapitala koji po načelu "zgrabi i zbriši" želi podjarmiti i eksploatirati sve resurse, a među njima i prostor. To se događa u središtima gradova, na jadranskoj obali, područjima kamenoloma, sumnjivim golf-igralištima idr..
Spomenimo, među aktualnim primjerima u Zagrebu, borbu protiv nelegalnog rada Tvornice autobusa tvrtke Auto Zubak u Sesvetskom Kraljevcu (radi i promovira ju državni vrh, a zagađuje okoliš i truje djecu; radi usprkos rješenjima o zabrani građevinske i sanitarne inspekcije!), pokušaj izbacivanja Osnovne škole Ivana Gundulića iz centra grada (jer djeca nisu "rentabilna") i namjeru da se uništi jedna od posljednih zelenih površina na početku Nove ceste (da bi se sagradilo parkiralište za trgovački centar).

U svim tim slučajevima, humanisti moraju podržati građane u borbi za njihove osnovne interese, za demokraciju, zaštitu okoliša i zdravlja, tradicije urbaniteta, za javni interes. Ateisti, agnostici, skeptici, slobodni mislioci i sekularni humanisti moraju se udruživati i uključivati u društvene borbe, braneći osnovne vrednote upisane, između ostaloga, i u Ustav Republike Hrvatske.

Za Zajednicu Humanitas

Zoran Oštrić
koordinator.

Post je objavljen 18.05.2010. u 11:48 sati.