Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Eurovizija se bliži (2)

Prije nego što nastavim sa prisjećanjima i na strane i na naše pjesme, vrijedi reći ponešto o Domenicu Modugnu. Rođen 1928., smatra se prvim talijanskim kantautorom, čak je dva puta dobio Grammya (upravo za ovu pjesmu), a kasnije je bio i glumac, te zastupnik u talijanskom parlamentu.



Da, točno, to je naša Tereza Kesovija, ali 1966., pjevajući pjesmu "Bien plus fort" na Euroviziji za kneževinu Monaco. Iako se tada plasirala kao 17, odnosno posljednja, imam dojam da su tada to bile pjesme koje su se kasnije pjevušile, vrtile na radio stanicama i slično. Nakon ove pjesme, uspjela je surađivati i sa nekim od najvećih zvijezda francuske šansone ; Gilbertom Becaudom i Sergom Lamom...



Možda i najslavniji pobjednici eurovizije, švedski pop sastav ABBA (ovo je samo za Luki :) , ovo je pjesma koja ih je lansirala u svijet..



Vicky Leandros, podrijetlom Grkinja, pjevala je za Luksemburg na Euroviziji 1972. O njoj ne znam ništa više, ali pjesma mi je prekrasna!



France Gall pobjedila je 1965. nastupajući također za Luksemburg (nekadašnju eurovizijsku velesilu), pjesmom koju je za nju napisao Serge Gainsbourg. Impresionirala je žiri (koji je nekoć bio stručan), ali i publiku. Još mi je zanimljivo spomenuti da ju je Bertolucci zvao za "Posljednji tango u Parizu"; i da je glumila u Fellinijevom "Giuletta degli Spiriti"

Nadam se da je ovo bio mali podsjetnik na one sjajne dane europske pjesme... U sljedećem postu jugoslavenski predstavnici (a najviše ih je bilo sa televizije Zagreb)
_______________
nevezano
bio sam danas na Subversive film festivalu gledao "Specijalno vaspitanje"
i o tome ću morati štogod da zapišem :)
sviđa li vam se koncept bloga?

Post je objavljen 17.05.2010. u 23:02 sati.