Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Severino / Ponedjeljak, 17.05.2010. - 10:28.

Napokon da upravo skolski Preporod inicira temeljni zahvat na rjesenju tog zastrasujuceg drutvenog zla kojeg nadmocno namece kapital nad radom. Nadati se da ce Preporod prepoznati interes ugrozenog rada i povesti njegovu borbu opstanka do same pobjede. Nuzne su tome preliminarne i konkretne pripreme kako ta akcija nebi zavrsila djelomicnim nagodbama, kojima neminovno onda prijeti poraz, vracajuci prijasnje stanje u jos vece beznadje i pasivnost.Ujedinjeni rad najmocnija je drustvena sila, jedina koja moze pretvoriti kapital u nemocno drustveno kopile izraslo iz nasilja i organizirane masovne neupucenosti.
Danasnja civilizacija sazdana je iskljucivo na minulom radu.
Dok se kapital nakalemio na njene plodove, prisvajajuci ih nasiljem i zamrzavajuci ih u vlastite zalihe pozuda zvanim "dodatna vrijednost", a koji je sve vise nalik na drustvenu strovalju bez dna.
Ujedinjeni rad je stoga jedini uslov da se ocuva dostignuta materijalna, kulturoloska i duhovna stecenina, kao i njihov daljnji neometani razvoj. Inicijativu koju casno pokrece skolski sindikat Preporod nuzno je pretvoriti u opci apel, ne samo na okupljanje preostalih sindikata zemlje, vec i cjelokupnom radnom stanovnistvu svih struka, uposlenim i nezaposlenim, zenskom i muskom, studentima i umirovljenicima, kao i konkretan poziv svakoj ljudskoj jedinki da svojim aktivnim ucescem pridonese tom velikom idealu oslobadjanja rada.



Post je objavljen 17.05.2010. u 10:32 sati.