Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

SHKM Zadar 2010

Došao je i taj dan. Valjalo je poči put Zadra na susret Hrvatske katoličke mladeži.
Vrijeme baš i nije obečavalo. Tokom jutra padala je kiša kao da je to bio blagoslov pokojnog Zadarskog biskupa Pređe. Sam Zadar dočeo nas je raširenih ruku. Tako je bilo cijelo vrijeme boravka tamo a zatim je tako bilo i kod domačina svih nas tj u 90 župa Zadarske biskupije koje su primile sudionike na počinak i druženje drugod dana.
Mladi su u Zadar dolazili do oko 13 sati. Čak se i po koji zalutali autobus mogao nači na poluotoku gdje su mladi imali priliku zavirit u Zadarske starine i upoznat se sa prošlošću. Vrijeme se tokom dana proljepšavalo da bi u oči same procesije zasjalo i sunce. To su neki iskoristili za prvo ovogodišnje kupanje u Zadarskom moru.
Procesija koja je išla od Kalelarge do sportskog centra na Višnjiku počela oko 13:45. Križ i zastava susreta nosili su mladi. Zatim je sve to postavljeno na oltar. Kažu da je procesija trajala oko 4 sata jer ipak tu je bilo preko 40.000 sudionika.
Program je počeo odmah po dolasku prve skupine da bi se nastavio molitvom krunice koju su predvodili mladi različitih biskupija kao i misa o kojoj je sve rečeno več ranije. Što se tiće glazbe to je bilo slabo jer je nastupio samo zbor mladih Zadarske biskupije. Za razliku od Varaždina gdje je glazbeni program ipak bio bogatiji.
Nakon mise mladi se nisu dali prema svojim autobusima koji su ih odvozili do njihovih domačina u kako sam naveo preko 90 župa zadarske biskupije.
Kada su mladi stizali nisam doznao ali sam doznao da je ovaj susret protekao bez izgreda. Sve u dostojanstvu kako i slići ovakom susretu. Kola Hitne pomoći imali su posla jer je nekoliko mladih krivo stalo ili su su nezgodno pali.
Drugi dan svaka župa domačin imala je svoj program.
Autor ovih redaka bio je smješten sa župom sv. Petar iz Zagreba, ako i mladi iz Mostara, i mladi iz župa Čista Prova, Čista Mala i još nekih župa Splitske biskupije u mjestu Galovac kod Zemunika. O Galovcu i domačinima sve najbolje jer su to i zaslužili. I ovim putem im zahvaljujem.
Na kraju u povratku svaki autobus imao je i izlet iznenađenja. Tako je večina Zagrebpčana i Sisčana završila na Rastokama, mada su autobusi samo za ovaj susret imali besplatanu vozarinu po autocesti.
Na kraju Hvala Zadru. Hvala Galovcu i svima koji su ovaj susret učinili da bude nezaboravan.

Post je objavljen 15.05.2010. u 22:06 sati.