Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Solomon Kane (2009)

Solomon Kane (2009)

Photobucket

Produkcija: Davis-Films / Czech Anglo Productions / Wandering Star Pictures
Redatelj i scenarist: Michael J. Bassett
Film je baziran prema liku Solomona Kanea autora Roberta E. Howarda
Specijalni efekti: LipSync Post i Tatopoulos Studios, Inc
Glazba: Klaus Badelt

Uloge:
James Purefoy (Solomon Kane).............................James Babson (Kožnatoglavi)
Rachel Hurd-Wood (Meredith Crowthorn)...............Pete Postlethwaite (William Crowthorn)
Max von Sydow (Josiah Kane).................................Alice Krige (Katherine Crowthorn)


Film je izašao u kina 16. Rujna, 2009 godine (Toronto International Film Festival)
Trajanje: 104 minute
Budžet: oko 45 milijuna $
Zarada u UK: 1 134 564 Ł (u 259 kina)
Zarada u prvom vikendu u UK: 611 886 Ł
Foršpan filma...
Službena stranica filma
Nagrade:
2010 godina – osvojio 2 nagrade žirija na filmskom festivalu Fantasporto (naj redatelj i naj film)

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Kao prvi dio predviđene trilogije, film objašnjava Solomonove korijene i prati njegov put od okrutnog čovjeka željna brzo stečenog bogatstva do sudbine lovca na demone i drugih sluga zla.

Dok se u Africi borio kao plaćenik za kraljicu Elizabetu I. protiv vojnika Otomanskog carstva, svojim brutalnim i okrutnim postupcima prema neprijateljskoj vojsci privlači pažnju demona poznatog pod imenom "The Reaper", koji mu govori da je zbog svojih nedjela koje je počinio osudio svoju dušu da vječno pati u dubinama Pakla. Kako bi se iskupio i tako razbio prokletstvo koje je na njega bacio sam Sotona, koji polaže pravo na njegovu dušu, Solomon se vraća u rodnu Englesku i pokušava voditi miran život puritanca. Unatoč želji da se kloni nevolja, biva uvučen u sukob sa zlim čarobnjakom Malachijom, koji je oteo kćer njegovog prijatelja Williama Crowthorna i koju ovaj namjerava žrtvovati zlim silama u zamjenu za još veće moći. Kad vidi da miroljubivi pristup problemu ne pomaže, Kane će napokon otkriti svrhu svog postojanja i sa oružjem u rukama krenut će u obračun sa najmračnijim silama tog doba...''


Photobucket

RECENZIJA:
- Nisam se već dugo vremena radovao nekom fantasy filmu (još od LOTR serijala), no kad sam prvi put čuo da se počinje snimati Solomon Kane srce mi je zaigralo. Jer Kane je jedan od ne samo najboljih junaka iz pera Roberta E. Howarda (tata Conana i Kulla, te Red Sonje) nego i jedan od najboljih junaka fantasy žanra uoće.

Kako je film imao ponekih produkcijskih poteškoća, teško je bilo dočekati vrijeme da se film napokon pogleda. I kad sam tu radnju odradio evo mojih još jako sviježih dojmova:


Što valja kod filma:
- ovo je čistokrvni Dark fantasy/sword & sorcery film
- prvi film o Solomon Kaneu Roberta E. Howarda; karakterizacija samog lika
- tko je volio filmove ''The Three Musketeers'' (1973), ''The Four Musketeers'' (1974) i ''Flesh+Blood'' (1985) sigurno će mu se svidjeti i ovaj film
- scenografija, kostimografija, atmosfera, gluma, režija, dijalozi, efekti, fotografija
- nekoliko odlično pogođenih Solomon Kane scena i pokreta
- James Purefoy kao Solomon Kane je odličan
- plakati i reklama, fontovi naslova filma, te odjavna špica


Što ne valja kod filma:
- poneki djelovi scenarija
- negativci nedorečeni i nedovoljno epski raspoloženi
- šminka i maske ljudoždera ispod crkve

Photobucket

O filmu:
- koliko god volio S. Kanea kroz knjige i stripove, ne mogu reći da je ovo remek djelo od filma. No, svakako je odlično napravljen i snimljen. Svaki element koji se u filmu vidi mi se dopada. Sviđa mi se kako je filmska ekipa pazila na detalje i samu scenografiju, tako da ovdje imamo i jako uvijerljivu kostimografiju.
Ako ste gledali filmove poput ''Flesh+Blood'' (1985) i ''Nostradamus'' (1994) onda znate kako dobru i realnu kostimografiju možete očekivati, jer ovdje svaka osoba izgleda kao da je iz tog 17st.
Sljedeće što me je jako razveselilo jest to što su borbe krvave, efektne i uvjerljive. Redatelj se nije libio prikazati krv kad god je to bilo moguće, te također mu čestitam na hrabrosti što su neke brutalne scene ostale u finalnoj verziji filma (rezanje vratova, sječa glava...).

Efekte također pohvaljujem i nemam nikakve zamjerke (za film sa srednjim budžetom ovo je i više nego odlično odrađen posao) , jer čudovišta izgledaju živahno i dobro osmišljeno i što je najvažnije nemate onaj osjećaj da gledate neuvijerljive CGI efekte koliko god oni očiti bili u nekim skoro cijelokupno pikseliziranim scenama.

Najbolja odlika filma bi ipak bila odlično pogođena atmosfera i tamni ton fotografije. Nekoliko scena me je ostavilo bez daha (poput one na zaleđenom jezeru ili ona kad Kane sam sjedne ispod stabla,a tek ona gdje Solomon pada sa križa u blato), dok je atmosfera u filmu od početka do kraja obojana u sivom tonu ala ''LotR'' serijal i nije se dogodilo da se ta atmosfera negdje više ističe a drugdje manje.
Volim te filmove gdje su likovi prljavi (zato guštam da gledam i špagetti vesterne) i gdje kostimi nisu vidljivo sviježe uglancani kao što to vidimo u filmovima poput ''The Three Musketeers'' (1993).
Bassettov film pršti od scena ugodnih oku, pa je tako divno vidjeti kadrove gdje kiša pada i likovi se ili bore u blatu ili trče po njemu (tako dobre scene smo imali vidjeti u francuskom ''Vučjem Bratstvu'' na početku filma kad se Mani bori protiv seljaka). Ima nešto u toj kiši (kao i snijegu).

Photobucket

Cijelokupna glumačka postava je odradila svoj posao uvijerljivo i za pamćenje. Zanimljivo je vidjeti kako su veterani poput Postlethwaitea i Sydowa , te Alice Krige još u naponu snage i da dalje daju snažna glumačka ostvarenja (dakako da im ovo nisu najbolje uloge u bogatim karijerama).
Mlada Rachel Hurd-Wood je glumica koja tek dolazi (u filmu glumi sa bratom Patrickom, koji joj glumi filmskog brata Samuela), te se lijepo uklopila u stariju glumačku ekipu.
James Purefoy je glumačko osvježenje, no onaj tko već duže vrijeme prati svijet filma sigurno je ovog dobrog glumca već primjetio (serije ''Rome'' i "The Philanthropist", filmovi ''A Knight`s Tale'', ''George and the Dragon''...).
James je vrlo uvijerljivo odglumio Solomona, te također i akcijske scene (mačevanje, držanje, pokreti), pa oni i najzagriženiji ljubitelji Howardowog najkompliciranijeg lika ne bi trebali biti nezadovoljni što je baš Purefoy naš omiljeni puritanac. Meni je od prvog trenutka kad ga vidimo u kadru bio jako uvijerljiv.

Gledajući da je ovaj film zamišljen kao trilogija (za koju se svim srcem nadam da će i biti trilogija, te da će ovaj 'uvod' biti za tu trilogiju ono što je prvi ''Spiderman'' bio za dvojku) i da je uvijek teško kvalitetno započeti s nekom dobro oformljenom pričom, ova mračna fantazija mi je dala do znanja da još ima ljudi koji znaju što je to fantasy žanr i što je još važnije znaju ga dočarati.
Doduše nadam se da će mladi redatelj Michael J. Bassett (redatelj filmova ''Deathwatch'' (2002) i '' Wilderness'', 2006) ako bude redatelj i drugog i trećeg filma ispraviti ove male minuse koje sam primjetio ovdje – scenarij je trebao biti riječititi i hrabriji u nekim scenama i samoj radnji, te su negativci trebali biti gledatelju primamljiviji i agilniji.
Ne znam kako će vama pasati ovaj film, no meni je svakako ugodno iznenađenje i kad izađe na DVD-u sigurno ga kupujem što prije...

Photobucket

p.s. – za one mlađe filmofile moram napomenuti da Solomon Kane nije rađen niti prema ''Van Helsingu'' Stephena Sommersa (niti je ovaj film sequel tog filma kako sam vidio da neki govore na netu), niti Andrewu Cainu iz Zagora, te niti po ''Dracula Hunter D'' serijalu, jer svi ti navedeni su nastali zahvaljujući našem Puritancu, koji je književno zaživio još tamo daleke 1928 godine.THE SCENA:
- početak filma
- scene sa kišom
- Solomon šeta sam u mantiji

Post je objavljen 15.05.2010. u 05:23 sati.