Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zeleni - opcija za koju se isplati glasovati!


FYEGProljeće ove godine označeno je značajnim izbornim uspjesima zelenih u Europi. Na regionalnim izborima u Sjeverno Rajni - Vestfaliji u Njemačkoj ove nedjelje, zeleni su udvostručili broj svojih glasova na 12,1% i zauzeli čvrsto treće mjesto u regionalnom parlamentu.

Nekoliko dana ranije, povijesni uspjeh zabilježen je u Velikoj Britaniji, gdje je na parlamentarnim izborima, u izbornoj jedinici u gradu Brightonu, kandidatkinja Zelene stranke Caroline Lucas pobijedilia u sučeljavanju s kandidatima laburista i konzervativaca. To je izvanredan razultat, s obzirom na britanski izborni sustav "pobjednik uzima sve" i kampanju tri velike stranke da ne treba "rasipati glasove". Taj se "argument" obilno koristio i u Hrvatskoj, što pokazuje strah stranaka trenutno zastupljenih u Saboru od neumitne erozije njihovog legitimiteta.

U Mađarskoj, veliki je uspjeh zabilježila stranka "Politika može biti drukčija", članica Europskih zelenih, koja je prvi put ušla u parlament, osvojivši 16 mandata.

Zelena listaSve više birača shvaća da vrijedi dati svoj glas zelenima, rastućoj političkoj snazi koja je lider borbe za ekološku, društvenu i ekonomsku održivost. "Zeleno" ne znači samo "brigu o okolišu" nego koncepciju koja nudi puteve rješavanja isprepletenih kriza današnjega kapitalizma. Birači prepoznaju i činjenicu da ekologistički pristup ekonomiji otvara radna mjesta, koja se u tradicionalnim sektorima gase (primjerice, kako se urpavo događa u Njemačkoj, prenamjena brodogradilišta za proizvodnju oopreme za vjetroelektane), .

U Hrvatskoj, stranka Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, također je zabilježila značajan napredak na lokalnim izborima u svibnju 2009., a nedavno osvojila mandat u vijeću kotara u Splitu. Kao članovi porodice europskih zelenih stranaka i svjetskog zelenog pokreta, i u Hrvatskoj možemo ponuditi puteve oporavka i napretka.

Post je objavljen 13.05.2010. u 00:28 sati.