Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nibttf

Marketing

ALEPH svemogući ili nemogući ?


Projekt implementacije programa Aleph u knjižnice zagrebačkih fakulteta sve više nalikuje na nemoguću misiju. Početna euforija oko objedinjavanja svih postojećih baza podataka spotaknula se u startu te će, po svemu sudeći, neminovno pasti u vodu.

Pravni i Katoličko bogoslovni fakultet napravili su iscrpne analize testne baze. Konverzija očito nije uspjela. Osnovni prigovor je da se baza može pretraživati samo po autoru i naslovu publikacije te da studenti u toj skupnoj bazi ne mogu pretraživati samo fond određenog fakulteta, odnosno da se "novonastala baza ne može se nazvati «Skupni katalog ZAG» nego «Zajednička bibliografska baza djelomično konvertiranih duplih podataka dijela Zagrebačkog sveučilišta bez NSK»).

Filozofski fakultet, FER i Ekonomski nisu ni ušli u projekt ZAG, već zadržavaju svoje postojeće programe.

Indikativno je da Nacionalna i sveučilišna knjižnica, koja bi trebala prednjačiti u implementaciji programa te koja ga je trebala prva testirati, još uvijek koristi Voyager.

Na Alephu će se, očito, tek početi lomiti koplja. Nažalost, sve to bilo je posve nepotrebno. NSK nam je trebala ponuditi testiran i provjeren program koji bez greške radi kod njih, a tek potom organizirati edukaciju za knjižničare zagrebačkih fakulteta. Ovako ispada da su mnogi od nas prošli tečajeve za nešto što možda nikada neće zaživjeti. Jer, nitko još uvijek ne zna koliko će Aleph koštati fakultete. Što ako se ispostavi da taj luksuz fakulteti ne mogu plaćati? I što ako se ispostavi da smo zapravo dobili poluprodukt koji će svako malo biti down zbog dječjih bolesti?

Zloguki proroci već sada u Alephu vide novi Obrovac.



Post je objavljen 12.05.2010. u 11:17 sati.