Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvati se osijećaju sigurnije kao državljani članice NATO-a

Seminar za glasnogovornike i državne službenike koji se bave odnosima s javnošću iz zemalja jugoistočne Europe članica Američko-jadranske povelje održan je u utorak u Zagrebu u organizaciji ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Na seminaru organiziranu u povodu aktualnog hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom, sudjelovali su predstavnici ministarstava vanjskih poslova i ministarstava obrane iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.



Uz predavanja o javnoj dimenziji hrvatskog sudjelovanja u mirovnim operacijama, nazočnima su prezentirani i rezultati istraživanja javnog mišljenja hrvatskih građana o NATO-u koje je za potrebe Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija provedeno povodom prve godišnjice hrvatskog članstva u Savezu. Rezultati tog istraživanja pokazali su kako se 64,6 posto hrvatskih građana osjeća sigurnije kao državljani zemlje članice NATO-a, a 62,6 posto slaže se da su NATO i primanje novih članica važni za sigurnost i stabilnost regije jugoistočne Europe. Hrvatsko sudjelovanje u misijama NATO-a pod mandatom UN-a pridonosi jačanju sigurnosti zemlje i međunarodnog položaja, misli 54,1 posto ispitanika, a 68,3 posto osobno podupire pomoć međunarodne zajednice u okviru misije ISAF-a narodu Afganistana da izgradi sigurniju i stabilniju zemlju.

Kao predavači na seminaru sudjelovali su jedan od vodećih stručnjaka NATO-a za javnu diplomaciju i zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a Michael Stopford, te direktor Regionalnog programa za Europu pri Međunarodnom republikanskom institutu Patrick Egan.

Post je objavljen 11.05.2010. u 17:12 sati.