Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

PORCIJUNKULA - 3

MARIJA JE MAJKA MILOSTI
(GOSPA OD ANĐELA)
2. kolovoza

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre!

Sveti Franjo Asiški, uz Isusa Krista, našega Gospodina, Otkupitelja i Spasitelja, na poseban način je ljubio i štovao Blaženu Djevicu Mariju, Majku Božju i majku svih nas kršćana.
Zato je osobito častio crkvicu koja se zove Sveta Marija Anđeoska (Gospa od Anđela) ili Porcijunkula.



U toj je istoj crkvici, kako se propovijeda, blaženi naš Otac Franjo u jednom nadnaravnom viđenju od Isusa i Marije dobio onaj glasoviti oprost od grijeha svima onima koji s vjerom budu ulazili u crkvu Gospe od Anđela, a koji su pape potvrdili i proširili kasnije na sve franjevačke crkve, a poslije Drugog Vatikanskog Sabora na sve župne crkve širom svijeta.

Zbog tolikih i takvih dobročinstva primljenih u toj crkvci dopušteno je da se slavi liturgijsko slavlje u spomen toga događaja, jer je danas obljetnica posvećenja te crkve Gospe od Anđela.

Sveti Franjo je znao sigurno da je Kraljevstvo Božje na svakom dijelu zemlje i vjerovao je da vjernici mogu primiti Božje darove na svakome mjestu. On je, međutim, iskustveno doživio da je mjesto u crkvici Svete Marije u Porcijunkuli obilnije obdareno i počašćeno nebeskim milostima i da ga pohađaju nebeski duhovi.

Tako je, eto, sveti Franjo na iskustven način doživio u crkvici Gospe od Anđela ono što Drugi Vatikanski Koncil svečano naučava da je Blažena Djevica Marija naša Majka »u redu milosti« i naša zagovornica i Posrednica naša pred Božjim prijestoljem.
»I to Marijino materinstvo u ekonomiji milosti neprekidno traje, od časa pristanka, koji je vjerno dala kod Navještenja i koji je nepokolebljivo održala pod križem, sve do trajnog proslavljenja svih odabranih. Jer nakon uznesenja na nebo nije napustila tu spasonosnu ulogu, nego nam mnogostrukim svojim zagovorom i dalje pribavlja milost vječnog spasenja. Materinskom ljubavlju brine se za braću svoga Sina koji još putuju i nalaze se u pogiblima i tjeskobama, dok ne budu dovedeni u sretnu domovinu. Zato se Blažena Djevica u Crkvi zaziva imenima Odvjetnica, Pomoćnica, Pomagačica, Posrednica. Ipak se to tako shvaća da ništa ne oduzima niti dodaje dostojanstvu i moći Krista, jedinoga Posrednika. (...)
Tu podređenu ulogu Marije Crkva bez kolebanja priznaje, neprestano je doživljuje i preporučuje srcu vjernika, da se poduprti tom materinskom pomoći jače sjedine s Posrednikom i Spasiteljem.« (LG 61-62)

Isus nas je, naime, spasio poglavito svojom krvnom žrtvom na drvetu križa. Ali te žrtve nije prinio bez Marijine privole, kako uče sveti oci i teolozi, kao što se nije ni utjelovio i postao čovjekom u Njezinu krilu bez njezine privole. Tom je, dakle, svojom privolom Marija postala suspasiteljica ljudskoga roda, pa je razumljiva tvrdnja tolikih svetaca, da je Bog u Marijine ruke stavio svu cijenu našega otkupljenja, da ono što je Krist zaslužio, Ona primjenjuje na duše, kao nagradu za svoje žrtve.

Blažena Djevica Marija, kako nas uči Crkva, jest posrednica svih milosti koje Bog dijeli bijednom čovječanstvu.
Ona je vodovod kroz koji se sva voda milosti Božje izlijeva u ljudske duše. Zato je sigurno da duboki i iskreni štovalac Marijin neće nikada propasti.

Znamo pak, da je čovjek bez Božje milosti ništica. A znamo i to, da katolički teolozi (bogoslovi) danas jednodušno uče, da se stvarno nijedna milost ne daje čovjeku bez posredovanja Majke Božje, iako to posredovanje nije apsolutno nužno. Onaj, naime, koji nam je kroz Mariju dao Isusa Krista, izvor pravi svake milosti, htio je da kroz Mariju pridolaze i posebne milosti, koje se ljudima dijele.

Prema tome, draga braćo i sestre, još nije umrla Fidelissima Advocata Croatiae - Najvjernija Odvjetnica Hrvatske, Majka Božja Marija. Istina je, mi smo doduše grešnici, ali je zato Marija Majka grešnika i Majka milosrđa.



Eto, neka i nama danas Marija, Majka i Posrednica svih milosti kod svoga božanskoga Sina, pomogne da se i mi što tješnje i bolje sjedinimo u vjeri, nadi i ljubavi s našim Otkupiteljem i Spasiteljem Isusom Kristom i da svojim autentičnim i pravim istinitim kršćanskim životom budemo i mi posrednici milosti spasenja drugim ljudima kao što je to Marija, Majka Božja i naša Majka.
I što više sinovski iskreno budemo štovali i ljubili Mariju, našu Majku, to ćemo više štovati i ljubiti Boga i naše bližnje.

To su dobro shvatili naši preci koji su evo četrnaest stoljeća u krilu Katoličke Crkve i koji su odmah na početku svojega obraćenja na kršćanstvo izabrali Mariju za svoju glavnu zaštitnicu i Odvjetnicu pred prijestoljem Božje milosti i prozvali je Kraljicom Hrvata.
I eto baš ta naša Kraljica Hrvata se udostojala koncem prošloga stoljeća u našem hravatskom narodu i našim hrvatskim jezikom objaviti cijelome svijetu kao Kraljica Mira.

Molimo se stoga i danas najvjernijoj Odvjetnici Hrvatske, Kraljici Hrvata i Kraljici Mira da isprosi kod svoga božanskoga Sina Isusa Krista istinski i pravi Mir našem hrvatskom narodu i svim narodima svijeta i to onaj Mir koji nam samo Bog može dati da bi svi mogli živjeti u pravoj slobodi djece Božje.
A taj se Mir može postići samo iskrenim i pravim obraćenjem srca i duše Bogu.

Mir je Božji dar i on nam može doći samo od Boga, zagovorom i posredništvom Kraljice Mira i Majke milosti.
Zato neka nikada ne prestanu dolaziti Mariji sinovi i kćeri hrvatskoga naroda. Neće se prevariti kao što se nisu prevarili ni naši očevi i pradjedovi kroz četrnaest stoljeća naše burne povijesti, što smo ušli u zajednicu vjernika Kristovih i Crkve Božje.

S Marijom, Kraljicom Hrvata i Majkom milosti, hrvatski je narod uvijek pobijeđivao sve svoje vidljive i nevidljive neprijatelje i danas će pobijediti sve svjetske sile tame i zla koje su ustale protiv svega što je hrvatsko i katoličko u našem narodu.
Kraljice Hrvata, moli za nas!
Majko milost, budi nam spas!

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!


Post je objavljen 08.10.2010. u 19:20 sati.