Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zelena stranka u Parlamentu Velike Britanije!

karolina vodiIzvanredna vijest za zelene iz Velike Britanije: prvi put u povijesti, Zelena stranka Engleske i Wallesa samostalno je osvojila mandat u nacionalnom parlamentu! Caroline Lucas, liderica stranke, pobijedila je u izbornoj jedinici u Brightonu, u tijesnoj trci s kandidatima laburista i konzervativaca.

Uspjela je unatoč kampanji tri vodeće stranke (konzervativci, laburisti i liberalni demokrati) da ne treba "rasipati" glasove na male stranke, pogotovo zato jer oni navodno imaju super ekološke programe. Ali čemu birati epigone, kad imate mogućnost izabrati lidere borbe za ekološku, društvenu i ekonomsku održivost?

Birači su prepoznali i činjenicu da briga o okolišu nije ekonomski trošak, nego otvara radna mjesta kojih u tradicionalnim sektorima više jednostavno nema. O tome je Caroline Lucas pisala u Guardianu dva dana prije izbora:

Samo Zelena stranka namjerava investirati 44 milijarde funti u uvježbavanje radne snage, investicije u obnovljive izvore energije, javni transport, izolaciju u zgradarstvu, socijalne stanove i gospodarenje otpadom. Kao rezultat, može biti stvoreno više od milijun novih radnih mjesta. Ona će snabdjeti našu zemlju vitalnom infrastrukturom za 21. stoljeće, uključujući učinkoviti sustav javnog prometa, stanove koji su topli i jeftiniji za održavanje, te mnogo niže cijene energije za poslovanje.


Karolina čisti"Birači su izabrali politiku nade umjesto politike straha", rekla je Lucas nakon objave rezultata (pogledajte video).

Ovaj uspjeh rezultat je dugogodišnjeg rada zelenih i same Lucac u Brightonu. Zelena stranka ima oko 125 lokalnih vijećnika na području Engleske i Velsa, od čega 13 u gradu Brightonu. Također su predstavljeni u skupštinama Londona, Škotske i Sjeverne Irske. Na izborima za Europski parlament prošle godine osvojili su 8,7% glasova i dva mandata.

Glasnogovornici Europske zelene stranke, Philippe Lamberts i Monica Frassoni, ističu da je rezultat osobito vrijedan s obzirom na britanski "u osnovi nedemokratski" izborni sustav "pobjednik uzima sve". Zahtjevi za uvođenjem proporcionalnog sustava snažni su danas u Britaniji. Izgleda zaista nelogično da Liberalni demokrati imaju samo za jedan posto manje glasova od laburista, a četiri puta manje mandata! Niz organizacija civilnoga društva ujedinjeno je u kampanji za promjenu izbornog zakona, a priključile su im se i najpoznatije okolišne udruge Greenpeace, Friends of the Earth i New Economics Foundation.

Post je objavljen 08.05.2010. u 13:29 sati.