Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

SMAK SVITA
Armageddon na Wall Streetu

IMDB.com
Autor: Mario Gatara
Objavljeno: prije 3 h i 24 min
„Ma vidi vraga, baš kako su javili sinoć na vijestima, sunce je jutros izgubilo sjaj, stvarno, bliži nam se kraj, moram priznat, čudan osjećaj . . .".
Uvodna strofa The Beet Fleata iz hita „Smak svita“ vjerojatno bi bila prikladna pozadina za kaos koji su jučer iskusili trgovci na Wall Streetu, očajnički pokušavajući pronaći pojašnjenje uistinu dramatičnog pada burzovnih indeksa, kakav bi valjda mogao opravdati samo nekakav kataklizmički događaj. I premda je Grčka, ruku na srce, bez obzira na nemile scene nasilja iz Atene, ipak još daleko od kataklizme, američki su investitori očito primili k srcu kaos na jugu Starog kontinenta, iniciravši rasprodaju koja je burzovne indekse tijekom cijelog dana držala duboko na negativnom teritoriju. A onda se u jednom trenutku sve – smrklo.
I dok je dobar dio Europljana vjerojatno već početi razmišljati o odlasku na počinak, a američki ulagači pri kraju trgovine zbrajali poprilične gubitke, iščekujući kraj burzovne trgovine, dogodio se kaos. U 2:42 po lokalnom vremenu, New York je doživio početak uistinu kataklizmičkog fenomena kojim je Dow Jones Industrials samo pet minuta kasnije izgubio na vrijednosti gotovo 1.000 bodova, odnosno, nešto manje od 10%. Dvadesetak je minuta trajalo izvlačenje kojim je spomenuti gubitak prepolovljen, a do kraja trgovine minus sveden je na znatno podnošljivijih 348 bodova, što predstavlja dnevni pad od 3,2% (najviše od travnja prošle godine). Na najnižoj točki opisanog fenomena Dow Jones Industrials je, u odnosu na zaključnu vrijednost prethodnoga dana, bio u minusu od 998,5 bodova, što pak podrazumijeva pad od 1.010 bodova u odnosu na ranije fiksiran gornji raspon oscilacija.
Netom nakon toga otvorena istraga koju predvode SEC i CFTC (jer dramatična se korekcija itekako osjetila i u izvedbi terminskih ugovora na robe i valute) još uvijek nije dala jasne odgovore koji bi rasvijetlili pozadinu bizarnog događaja za koji većina ipak vjeruje kako je posljedica nekakve greške u sustavu. Trenutno se pregledava detaljna evidencija realiziranih transakcija od kojih će mnoge vjerojatno biti poništene, jer nema nikakvog logičnog opravdanja za takav 'nered'. Dionice kompanije Procter & Gamble, koje su u jednom trenutku bile u minusu od čak 35%, samo su jedan od brojnih primjera užasavajuće likvidacije koja se nadvila nad Wall Street, a nemali broj dionica zabilježio je maksimalan dvoznamenkasti pad cijene (99,9%), mijenjajući vlasnika po cijeni od svega nekoliko centi. Prikladan primjer je tvrtka Accenture, u čijem je slučaju, nakon cijene od 38 dolara po dionici, već iduća transakcija oko 2:49 sati realizirani po cijeni od jednog centa za dionicu. Već minutu kasnije, cijena je skočila na 39,5 dolara po dionici. Prema posljednjih dostupnim izvješćima, od dionica u sastavu S&P 1500 indeksa (najvećih američkih kompanija), njih gotovo stotinjak zabilježilo je pad veći od 20%.
Zbog toga mnogi upiru prstom u tvrtke specijalizirane za high-frequency trading. Riječ je o tvrtkama koje doslovno milijune naloga za kupnju i prodaju izvršavaju u mili-sekundama, tražeći i najmanju priliku za arbitražu i zaradu. Međutim, nekoliko takvih tvrtki, kako prenosi Wall Street Journal, već se ogradilo od kaosa, tvrdeći kako su obustavile svoje aktivnosti u trenutku kada su se stvari očito otele kontroli. No dramatični razmjeri rasprodaje zasigurno su isprovocirali realizaciju niza automatski generiranih transakcija, što je dodatno intenziviralo pad cijena dionica.
Većina je trgovaca bila pak vidno potresena neočekivanim slijedom događaja, priznajući kako su samo tupo buljili u ekran, zamišljajući kako bi upravo ovako izgledao dan koji je opjevao the Beat Fleet. Događaj je vidno zabrinuo i američke dužnosnike, te su se ministar financija Timothy Geithner i direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Larry Summers zaputili na briefing kod predsjednika Obame, razglabajući u implikacijama krize koja se pomalja s druge strane Atlantika. No to je već tema za neki drugi tekst .


Post je objavljen 07.05.2010. u 12:04 sati.