Na galettes sam prvi put naisla na blogu Da mi je nešto slatko i znala sam da će jedanput doći na red. Radila sam ih s jabukama, a sad čekam ljepše vrijeme i neke druge vrste voća pa ću ih sigurno ponoviti!
Ovako sam ih ja radila:
Za 12 komada:
Tijesto:
280 g brašna
230 g maslaca narezanog na kockice
3 žlice šećera
malo soli
120 ml mlijeka
1 žlica octa
Za nadjevo od jabuka:
cca 1 kg jabuka, oguljenih i narezanih na kockice
100 g maslaca
4 žlice šećera
cimet po želji
Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Miksajte brašno, šećer, sol, ocat, mlijeko i maslac. Oblikujte kuglu i po potrebi dodajte još brašna. Zatim kuglu podijelite na 12 jednakih dijelova i kuglice stavite u hladnjak na sat vremena. Pripremite nadjev! U tavi rastopite maslac sa šećerom. Miješajte oko dvije minute. Zatim dodajte jabuke i cimet i sve skupa pirjajte oko deset minuta. Stavite sa strane i ostavite da se ohladi.
Uzmite kuglicu tijesta, razvaljajte ga da bude promjera oko 12 cm, u sredinu stavite nadjevo od jabuka i rubove preklopite! Postupak ponovite 12 puta. Galettes slažite u protvan koji ste obložili masnim papirom, rubove premažite rastopljenim maslacem i pecite oko 30 minuta! Jedite mlake ili ohlađene!
Post je objavljen 16.05.2010. u 11:33 sati.