Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

'Smrtno uplašen'' - Viktoria Faust

''Smrtno uplašen'' - Viktoria Faust

Photobucket

Izdavač: Centrum
Broj stranica: 253 (tvrdi uvez, 2005)
Cijena: 150kn


SADRŽAJ:
"- Ovo je priča o nasilju...
On nije ljudsko biće i nikada neće pojmiti koji užas u ljudima stvara sama činjenica da postoji.
Za njega ništa nije sveto, ništa zabranjeno i ako nešto ne može imati rado će to razoriti nego dopustiti ljudima da se igraju onime što je sebi namijenio.
On je nagon, krv i meso. On je sirova strast.
Ako vas je on odredio za sebe ne postoji mjesto na svijetu na kojem se možete sakriti. Čak ni u smrti."


O knjizi:
Evo sam se napokon odlučio prebaciti na još jedno horor djelo i to opet napisano sa naših prostora. Ovaj put nakon razočaravajućih Pasinijevih romana, odlučio sam se na ovaj roman koji je napisala Viktorija Faust, naš (valjda za sada) jedini ženski horor pisac. Koliko je Viktorija dobra u svom spisateljskom izričaju i obrađivanju tema iz domene strave i užasa? Pa, pogledajmo:


Dobre strane knjige:
- Dijalozi imaju u većini slučajeva smisla (poneki su čak pikantni i dobro začinjeni)
- Pojedini krvavi i brutalni djelovi (npr. cijelo 3 poglavlje; vađenje oka na str. 94; ubojstvo novorođenčeta na str. 107-08; spominjanje Severininog CD-a)
- Radnja se događa u Hrvatskoj
- Ovo je roman o vukodlacima u kojem na par strana gostuju i vampiri
- Opisi vukodlaka dosta dobri


Loše strane knjige:
- Mnogo slabo napisanih scena (poput one u autu Maljevića i Krešimira; samoubojstvo naušnicom??!?) i dijaloga (npr. neuvjerljivo upoznavanje Valentina i Gabriele; razgovor Maljevića i Krešimira, pa opet Maljevića i Valentina)
- Odnosi među nekim likovima (veza Edija i Gabi; vukodlak i njegov sluga) i nedovoljno dobra karakterizcaija dobrih i loših likova (najviše vukodlaka i Duvnjaka)
- Neke rečenice su malo nejasne (poput: ''- Ja bih život dala za Edija!" na str. 35, da bi odmah imali rečenicu: ''- Ali ne mislim žrtvovati svoj život za njega.'' na str. 37) pa poneki čitatelj ne bi možda razumio što je Gabi (ili pisac) željela reći
- podredila je previše vremena opisivanju scena nasilja naštrub građenju atmosfere
- V. Faust slabo poznaje mitologiju vukodlaka i pojam likantrpije
- Roman slabo lektoriran i ima više gramatičkih grešaka (npr. spominje se "helsinški sindrom"..)
- Kopiranje nekih scena iz filmova (silovanje raspelom ala ''Exorcist'' je najizraženije)
- Kraj knjige je iznenađujuć, no nije ostavio veći utisak na moju personu
- Likovno riješenje naslovnice je više nego očajno (autor: Thomas), a još je žalosnije kopiranje filmskog plakata za film "Wolfen" iz 1981
- Prevelika cijena knjige za ono što nudi (u Algoritma recimo možete dobiti za 130kn ''Necronomicon: The Best Weird Tales of H. P. Lovecraft'' na engleskom jeziku i to na 880 nevjerojatnih stranica)


Završna misao:
- Opet kako vidimo nemamo skladno napisan roman. Doduše moram reći da je mnogo bolje osmišljen i napisan nego recimo svi dosadašnji romani Mislava Pasinija, ali sve je to nekako bljedo izvedeno. Naime dosta događaja u samoj radnji jedva da imaju svoju dozu barem solidne uvjerljivosti, a isto tako ne mogu prijeći preko nekih za mene jako uvrijedljivih detalja za samu čitateljevu inteligenciju. Evo primjera:

- odnos vukodlaka i njegovog pomoćnika dok ubijaju trudnu djevojku. Kao prvo prema početnoj karakterizaciji vukodlaka ne može se reći da bi takva 'osoba' mogla biti nekom društvo (taj 'vuk samotnjak' element se naglašuje kroz cijeli roman), a pogotovo onako neuvjerljivom pomoćniku (ovdje se ne radi o sluzi vampira, moja Viktorija)

- vukodlak koji za ljubimca ima mačku koja se tu i tamo pretvara u mačku-vukodlaka i za koju on koji je tvrdog srca gaji simpatije nakon mnogo godina (WTF?)

- teško mi je provariti i to da iskusni vukodlak ne može osjetiti prisustvo vampira u blizini, a pošto je znano da su to dvoje natprirodnih bića vječiti neprijatelji, te da vukodlaci ako ništa drugo imaju bolji njuh i osjetila od vampira...stvarno loše osmišljena ideja, koju bih i mogao popušiti da je smislenije i atmosferičnije napisana.

Knjiga ima tu i tamo stvarno odlično napisanih odlomaka, te vrlo sočnih izražavanja, no ostali dijalozi i situacije u kojima se nalaze razni likovi su vrlo plošno ispisani u tekstualnom smislu, te tako mnogo štete napisanoj riječi. Ono što samoj knjizi fali jeste kvalitetnije napisani likovi, sa kojima bi se čitatelj trebao vrlo brzo simpatizirati. Ovaj horor roman ima pregršt 'gore' scena, te ljubitelji takve pisane forme neće sigurno biti zakinuti ni razočarani.
Na kraju bih rekao da je ovo dobro štivo za 14-15 godišnje goth curice i dečke, koji traže nešto 'teže', no pravi poklonici istinskog žanra strave i užasa će biti u mnogo čemu zakinuti, jer autorica V. Faust svojim pristupom priči i nepoznavanjem mitologije vukodlaka, te slabo osmišljenom karakterizacijom svojih likova ne može zadovoljiti apetite nas 'zagriženijih' ljubitelja horora. Ako nemate ništa drugo pri ruci za čitanje, dajte si truda inače potražite nešto kvalitetnije što naše knjižnice nude...


Post je objavljen 06.05.2010. u 22:36 sati.