Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Ružna vremena



Filmski amater Jiri Chmeliček prije 65 godina zabilježio je kamerom posljednje dane Drugog svjetskog rata u Pragu, takozvani Praški ustanak. Sakriven iza zavjesa u svome stanu, Chmeliček je snimio smaknuća njemačkih civila što su ih obavljale grupe čeških sugrađana, što će reći - usnimio je dobar stari klasični linč. Neke od tih prizora možete vidjeti ovdje. Ako za to imate želudac. Ja sam se natjerala.

Večeras ćemo na ČT2 vidjeti cijelu snimku koju je čuvala Chmeličkova kćer, Helena Dvoračkova i tek ju je nedavno odlučila predstaviti javnosti. Komunisti koji su kasnije preuzeli vlast bili su svjesni da su neki sugrađani snimili happeninge na domaćem terenu i jako su se željeli dokopati kompromitirajućih svjedočanstava koja bi minirala službenu verziju priče o kraju rata. A ne zaboravimo, Česi su tih godina bili jedan od najbogatijih naroda svijeta pa je vlasništvo filmskih kamera bilo daleko rasprostranjenije nego u nas na siromašnom jugu gdje se predaja uglavnom širila kroz gusle i narodni vez.

Chmelička je film čuvao kano zmija noge i nije se dao navabiti sirenskom poju partije koji je tražio amatere da predaju svoja celuloidna blaga. Odbio je film sakriti i kod rođaka u inozemstvu. Danas ga objavljuje kćer Helena koja je snimljenim prizorima i sama nazočila, ali kako priča, baka joj je okrenula glavu u zavjese da dijete ne gleda scene ubijanja.

Pobjeda je okrutna baš kao i rat koji joj predstoji. Svako malo se podsjetim.


Post je objavljen 06.05.2010. u 14:07 sati.