Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Sta je to USKRSNICA ?

Citam ovih dana u novinama ali i na TV stalno se spominje neka "Uskrsnica" !?!?
Vec sam dugo godina "vani" u inozemstvu, radio sam u raznim firmama ali nikada nisam cuo izraz ni slican tome kao sto je uskrsnica.
Imaju li Hrvatske firme i Hrvatska vlada toliko novaca da i na Uskrs dijele neke novce zaposlenima ?
Znam da je novaca uvijek malo i vjerujem da onima koji dobiju taj vid pomoci jako dobro dodje, ali cudno mi je da se to ne dijeli nigdje u svijetu nego samo kod nas u HR.
Razumijem da se na kraju godine podijeli Bozicnica, pa i 13 plata ako je poslovanje firme bilo pozitivno , ali samo u slucaju da firma nije u gubitku. Razumijem da i u vrijeme godisnjih odmora firma pomogne radnicima u vidu nekog regresa ili "novca za odmor" ali opet samo u slucaju da firma uspjesno posluje i da je bez dugova.
Posmatrajuci sa strane svu situaciju kod nas, stice se utisak da smo veoma bogata zemlja u kojoj se dijeli sakom i kapom, da se ima i vise nego sto bi trebalo i da je situacija vise nego odlicna.
U zemlji sa preko 40 milijardi vanjskog duga, mnogima je svejedno kad grupa neotesanih budala koji sebe nazivaju navijacima razrusi stadion u vrijednosti preko 250 000 Kn i za to traze opravdanja i okrivljuju policiju, ne razmisljajuci da upravo sve to utjece na mnoge stvari.
Cak i ta policija koja je na stadionu kosta porezne obveznike, a dodajmo tu i osiguranje stadiona od zastitarske tvrtke, plate igraca, trenera, popratnog osoblja i da ne nabrajam sve ide na trosak onih koji placaju porez po sistemu jedan radi deset trose.
Logikom razmisljanja ako tu sumu ne plati Dinamo, platit ce grad.
Ako to plati grad sa novcima poreznih obveznika falit ce novaca na drugoj strani pa ce opet poskupiti parking, voda, komunalije ili bilo sto drugo da bi se popunila kasa .

Mozemo spomenuti i zdravstveno osiguranje i reformu zdravstva o kojoj se ovih dana uveliko pise i govori. Svi se bune a svi imaju barem jedan mobitel na koji placaju mjesecno vise nego za dopunsko osiguranje.

Da ne spominjemo privatizaciju kad je o tome toliko toga vec receno ali nikome nista.
Prije dva mjeseca vlasnik firme iz Vukovara koji nije mjesecima isplacivao platu radnicima (Talijan) preko noci je nestao i ostavio 250 radnika na milost i nemilost Opcini Vukovar koja mu je na neki nacin omogucila da kupi firmu u Vukovaru.
Kada se nakupio novaca uz jeftinu radnu snagu i nestao bez traga i Italiju, radnici ce morati na zavod za nezaposlene, a o njima ce se opet morati brinuti Republika Hrvatska iz nekih fondova za nezaposlene.

Tako se sve vrti u krug, a netko uzima provizije za unosne poslove.
Tako ce biti sve dok ljudi ne shvate da se sve placa novcem onih koji placaju porez i da placajuci nepotrebne stvari ostajemo bez mogucnosti za izgradnju novih cesta , ulaganja u privredu, skolstvo, djecije vrtice, bolnice......





Post je objavljen 05.05.2010. u 10:59 sati.