Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Đurđevački KUD-ovci se vratili iz Švedske



Puni dojmova, okičeni medaljama sa znakom švedske Općine Ostra Goinge, čiji su bili gosti i bedževima Socijaldemkratiske Arbeiterparti-Sverige, na čijoj su 100-toj godišnjici sudjelovali svojim nastupom, iz prve ovogodišnje međunarodne turneje, iz Švedske su se u Đurđevac vratili članovi KUD-a P.Preradović. Tamo su bili pozvani na proslavu 100-te godišnjice Socijaldemokratskog udruženja u mjestu Sibbhult, općine Ostra Goinge.
U suradnji sa tamošnjim kulturnim centrom Valborgsmassofirandet, poziv im je uputio predsjednik Udruženja, Josip Krznarić (supruga mu je rođena Virovka), čovjek koji im je, hvale ga KUD-ovci, bio izvrstan domaćin i vodič, a koje je sa tamošnjim Hrvatima i našim KUD-ovcima proslavio i 45.-godišnjicu predsjedanja Socijaldemokratke udruge u Sibbhultu. Preradičevci su imali osam nastupa u kazališnim, školskim sportskim dvoranama, pred mahom mladom švedskom publikom.
Nastupali su i na otvorenoj pozornici prilikom njihova tradicionalnog Pozdrava proljeća, ali i na svečanosti Socijaldemokratske udruge, gdje su nastupali i pred tamošnjim Hrvatima i doseljenicima iz bivše države. Izvođenjem pjesama i plesova Podravine, Međimurja, Posavine, Prigorja i Dalmacije, na najljepši mu mogući način predstavili Hrvatsku, Podravinu i Grad Picoka.Veliku pomoć za ovo veliko putovanje, u sklopu kojega su prošli Sloveniju, Austriju i Njemačke, te preko Baltičkoga mora šest sati trajektom došli do svojim domaćina u Švedsku, pružio im je Grad Đurđevac. Jučer je 30 KUD-ovaca i njihovo vodstvo, predsjednika Đuru Bobovčana, tajnicu Slavicu Benko, te stručne, umjetničke voditelje, Kristinu Benko Markovica i Ivana Benka, pred Domom kulture dočekao i gradonačelnik Gračan.

Đurđevac

Post je objavljen 03.05.2010. u 10:46 sati.