Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Evolucija jednog znaka ... i jednog društva

Vjerojatno ste primjetili kako se prometni znakovi s vremenom mijenjaju - vjerojatno tome pogoduje trenutna moda u dizajnu poruka na javnim mjestima, promjena piktograma u upotrebi, možda i navike u prometu (veće brzine kretanja iziskuju da znakovi budu lakše uočljivi i s jasnijim porukama) ... a neki put se iz tih promjena možda mogu iščitati i neke druge poruke wink

Pogledajte razvoj znaka upozorenja "Djeca na putu" koji se uobičajeno stavlja u blizini škola, vrtića i drugih mjesta gdje su djeca često u blizini ceste!


Lijevo: Voćarsko naselje. Snimio: Vanja
Sredina: Jarnovićeva ulica. Snimio: Vedran
Desno: Slavenskoga ulica. Snimio: Vanja


Uočite kako na znaku iz 70-tih (lijevo) dječak i djevojčica mirno šeću, s rukom u ruci, bez roditeljske pratnje, piktogram je pun detalja ... na znaku iz ranih 90-tih (sredina), čini se, roditelj trči za neposlušnom curicom i znak je već nešto ogoljeniji ... a na znaku koji je trenutno u upotrebi roditelja i dijete označuju samo vrlo ogoljene siluete.

Da li to znači da su djeca nekad bila smirenija i odgovornija (hodala su ulicom bez pratnje roditelja)? A danas samo jure uokolo, pa ih treba hvatati?
Ili su nekad roditelji imali hrabrosti puštati djecu same van, za razliku od danas?
Ili su baš roditelji ti koji djecu naganjaju uokolo, a djeca bježe od njih?

wink

Dalje iščitavanje poruka prepuštam vama, a bit će mi zanimljivo čuti vaše komentare na ovu temu i moje poluozbiljne primjedbe!


Post je objavljen 05.05.2010. u 09:10 sati.