Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nema ekološke mudrosti bez socijalne pravde


O "crvenoj" problematici, nasuprot ekološkoj, objavio sam na blogu niz tekstova u psoljednjih godinu dana. Tako i Sretan Dan rada gladnim kokošima i gladnim radnicima! prekjučer.

"Socijalna pravda" jedan je od osnova zelene politike. Veza preko pojma održivosti, koja mora biti trostruka: ekološka, socijalna i ekonomska (tim redom). Koncepcija "green new deal". Opće je mjwsto danas postalo da je liberalni kapitalizam došao u tešku krizu, globalizirani financijski sustav izaziva više problema nego što navodno daje koristi, ali nitko zasad ne vidi globalnu alternativu. Obnavljaju se stare ideje, jer vidimo, da nisu prevaziđeni stari problemi. Npr. Marxova diskusija o tome kako financijski kapital stiče prednost na d industrijskim u trećoj knjizi "Kapitala", zaprepašćujuće je, kako suvremeno zvuči! O radničkoj participaciji kao rješenju npr. u brodogradilištima govore ne samo Crvena akcija i Mreža anarhosindikalista, nego i desničar Josip Jović u Slobodnoj Dalmaciji. Mi zeleni ipak imamo barem neke elemente takve alternative, za koje se u političkom radu moramo konkretno boriti.

Kapital nasrće na radnike, tvrdi da su lijeni i previše plaćeni, jednako kako nasrće na prostor i na prirodu, u središtima gradovima, na obali, svuda gdje ima nekih resursa koje može eksploatirati (Varšavska, Sesvetski Kraljevec, Tounj...). Radnici su jadni, tri mjeseca ne dobiju plaću i onda pokorno čekaju još. sindikati organiziraju bezube prosvjede umjesto učinkovitijih oblika sindikalne akcije. Štrajk treba početi kad plaća kasni tri dana! Nemoguće je, da 80.000 ljudi navodno radi a ne prima plaću, nemoguće je, da ugovor na odreženo vrijeme psotane pravilo kad u zakonu jasno piše, da je to izuzetak. Zastupnici kapitala moraju naprosto te troškvoe kao neizbježne uzeti u obzir. Ej, kakav je to poslodavac koji ljude ne plaća!!?? Pa tako bih i ja mogao biti poslodavac, evo jedan tajnik/tajnica odlično bi mi došao, ali da radi bez plaće! Nisi "poslodavac" ako nisi "plaćodavac".

Post je objavljen 03.05.2010. u 14:15 sati.