Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Troll (1986)

Trol (1986)

Photobucket

Produkcija: Empire/Altar Productions
Redatelj, priča i tvorac čudovišta u filmu: John Carl Buechler
Scenarij: Ed Naha
Šminka i maske: Mechanical and Makeup Imageries

Uloge:
Jenny Beck (Wendy Anne Potter)...................Phil Fondacaro (Malcolm Mallory / Torok the Troll)
Noah Hathaway (Harry Potter Jr.)...................June Lockhart (Eunice St. Clair)
Michael Moriarty (Harry Potter Sr.)..................Shelley Hack (Anne Potter)
Sonny Bono (Peter Dickinson)........................Julia Louis-Dreyfus (Jeanette Cooper)



Film je izašao u kina 17. Siječnja, 1986 godine
Trajanje: 86 minuta
Zarada u SAD: 4 542 346 $
Zarada u prvom vikendu u SAD: 2 595 054 $ (u 959 kina)
Foršpan filma
Nagrade:
1987 godina – Jenny Beck zaradila nominaciju nagrade Young Artist Award u kategoriji najbolje mlade ženske nade

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Harry Potter sa svojom ženom i dvoje djece Wendy i Harry Potter Jr.-om se useljava u stambenu zgradu. Dok se još nisu ni uspijeli raspakirati malu Wendy otme trol po imenu Torok i pomoću magije se pretvori u nju te tako zauzme njeno mjesto.
Ni stanari ni stariji Potteri niti ne slute da se iza milog lica djevojčice krije opaki i vrlo moćni trol, biće koje želi otvoriti četvrtu dimenziju te tako sa svojom vojskom zlih vilenjaka i trolova zavladati svijetom. Jedini koji mu mogu stati na put su Wendyjev brat Harry i stara gospođa Eunice St. Clair, koja je u stvari princeza vještica i koja zna kakvu opačinu Torok sprema. No, hoće li stvarno biti dovoljna dobra magija vještice Eunice i tinejđersko dobro srce za spas ne samo našeg svijeta, nego i za spas malene Wendy Ann...?''


Photobucket

RECENZIJA:
- Nekidan sam švrljao po youtubeu tražeći stare SF filmove iz osamdesetih koje sigurno nisam gledao kao klinac, pa sam se nadao da bih mogao naletjeti na koji zanimljivi naslov. Nakon što sam pribilježio par njih koji su mi zapali za oko slučajno sam pogledao i reklamu za film ''Troll“, jer sam kao i većina vas gledao drugi dio, koji slovi kao najgori film ikad snimljen (o ovome ću drugom prilikom, a već sad mogu reći da su mi neki tekstovi i rečenice pali na pamet). Vidjeh da film ima zanimljive specijalne efekte, a možda i solidan ugođaj, te sam se ponukan time odmah prebacio u svoju filmsku kolekciju, te nakon kojih 25 minuta uspio sam iskopati naslov koji sam tražio. Nakon odgledanih 86 minuta evo mojih nikad sviježijih dojmova:

Što valja kod filma:
- gluma Jenny Beck i Phila Fondacaroa (odličan kao Malcolm, dobar kao trol Torok)
- neki specijalni efekti (izgled 2-3 trola, te vilenjak Malcolm)
- u filmu glume Julia Louis-Dreyfus, Shelley Hack (bivši originalni Charlie’s Angel) i Michael Moriarty
- film producirali Empire Pictures (otac i sin Albert i Charles Band) koji su zaslužni i za produkciju "Re-Animatora" (1985), "From Beyond" (1986), "Intruder" (1989), "Puppet Master" (1989)...
- iako je mala vjerojatnost ovaj film je možda krivac nastanku Harry Pottera J.K. Rowling...


Što ne valja kod filma:
- scenarij, režija i gluma sporednih glumaca, te 'glavnog' glumca Noaha Hathawaya
- specijalni efekti i maska većine trolova
- film bi želio biti i horor film i bajkoviti film za djecu u isto vrijeme
- likovi i radnja, te glasanje trolova koje kopira Gremline
- glupost u izmjeni dugih kadrova i montaže kad trolovi pjevaju
- u filmu glumi Sonny Bono
- još jedan dokaz da meštar spec. efekata ne treba ujedno biti i odličan redatelj
- film producirali Empire Pictures (otac i sin Albert i Charles Band) koji su zaslužni i za produkciju "Ghoulies" (1985), "Ghoulies II" (1987), "Rawhead Rex" (1986), "TerrorVision" (1986)

Photobucket

O filmu:
- Odmah ću reći da sam se razočarao viđenim. Ovo je trebao dosta dobro fantasy djelce sa izraženim horor elementima u maniri filmova kao recimo ''The Gate'' (1987), a sa atmosferom Minerove ''Kuće'' (1986) bez one humoristične strane dakako.
Ovako smo dobili poluproizvod, koji u nekim trenutcima izgleda izrazito trasherski. Krivca treba tražiti u redatelju Johnu Carlu Buechleru (redatelj ''Friday the 13th Part VII: The New Blood'' (1988), ali i naslova poput ''Ghoulies III: Ghoulies Go to College'' (1991) i ''Watchers Reborn'' (1998) koji ne zna manipulirati ni kamerom ni glumcima, a ni radnjom. Buechlera sam proglasio krivcem za ovako loše napravljen posao jer je prema njegovoj ideji sniman film, a uz to je on sam kreator svih čudovišta koji se pojavljuju u filmu (da on je jedan od meštara specijalnih efekata).
Ne samo da nema osjećaja za scenu (a lijepo je započeo prvih 10 minuta filma) nego ne zna vidjeti kad mu se glumci preglumljuju ili jednostavno loše glume (recimo kad Moriarty počne plesati i pjevati, koliko god na početku smiješna bila ona postaje vrlo brzo zamorna i nepotrebna, te je žalosno gledati Michaela kako se krevelji), pa onda scene pri kraju filma:
- recimo kad biljke izbiju na krovu u jednoj od lošijih stop motion scena koje sam vidio, pa se ljudi vani čude, ali je to tako snimljeno da imaš dojam da gledaš one petparačke ŽNJ horore
- te scena na kraju kad vidimo ogromnog trola sa krilima pa ga kamera odozdo snima u kadru tipičnom također za petparačke ŽNJ hororce (zante ono kad se čovjek u gumenom odijelu treba prikazati većim no što jeste)

Malo manja krivica je i na samom scenaristu Edu Nahi (radio scenarije za filmove ''Honey, I Shrunk the Kids'' (1989), ''Dolls'' (1987), ''Omega Doom'' (1996) ali i za očajni ''C.H.U.D. II - Bud the Chud'', 1989), koji je napisao vrlo nemaštovit scenarij, sa slabo osmišljenom radnjom i dijalozima koji često upadaju u prazan hod (rastezanje razgovora u nekim scenama a bez kojih se itekako može), te su vrlo jednostavni (i radnja i dijalog)i bez tendecije da pomognu gledatelju u uživljavanje u samu priču.
Vidi se da je okosnica priče dobro zamišljena no to je u konačnici ovako kako je ispalo – jadno. Koliko je scenarij slabo napisan vidi se po samom kraju filma gdje imate dojam da ni oni sami nisu znali kako da ga završe, te su nešto nabrzinu izmučkali.

Photobucket

Jedan od rijetikh pluseva ovog filma su svakako gluma male Jenny Beck (zar ne sliči na Heather O'Rourke?) i za sada uvijek konkretni i kvalitetni Phil Fondacaro (u ''Land of the Dead'' (2005) glumio Chihuahuau). Što se tiče drugih glumaca:
- Moriarty je ulogu Harry Pottera Sr. odradio epizodno i bez nekih tendencija da se dokaže
- Julia Louis-Dreyfus (Elaine Benes iz serije ''Seinfeld'') je ovdje u svojoj prvoj filmskoj ulozi te se svakako u ono malo scena što ju vidimo pokazuje naznake da će biti kvalitetna TV glumica (jednostavno zrači ekranom)
- Sonny Bono je najočajnije glumačko ime filma i tip stvarno ne zna glumiti, ali u smislu ŽNJ filmova svakako je jedan od boljih koje sam vidio...šteta što ovaj film nije zamišljen kao ŽNJ film
- June Lockhart je odradila svoj posao kako je god mogla i koliko joj je to scenarij dopustio (kao mlada Eunice St. Clair se pojavljuje njena vlastita kćer Anne)

Specijalni efekti su recimo 70% loši (vidi se da je to latex i guma, munje su očajno napravljene, stop motion loš, ona živa gljiva više priliči na neku Muppet Show živinu koja je za tu istoimenu seriju nego za fantasy horor film), dok ima tu i 30% dobrih efekata (Malcolm vilenjak, te izgled 2-3 trola, čak je i Torok solidno napravljen). Kako god bilo zbog lošeg redatelja film ispada ovako nezadovoljavajuć, a što je još gore 2012 godine stiže nam rimjek i redatelj je opet John Carl Buechler.

Eto, pogledah još jedan čorak od film. No, koliko mi loše sjeo ipak se da pogledati...ali samo jednom i nikad više. Sad se psihički pripremam za drugi dio...koji nisam gledao već godinama.



Post je objavljen 02.05.2010. u 21:58 sati.