Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Auto industrija u Zagrebu pred 80 godina

Današnji post je u neku ruku nastavak jučerašnjeg: opet pričam o radu i povijesti, a idejni tvorci šosta i dobavljaći fotki su ponovo VT i GP - dečki, puno vam hvala na prilozima!

A sad, vratimo se na naslovnu temu: "Ma, koja auto industrija u Zagrebu", reći ćete vi, "tu nikad nije niti jedan auto proizveden!".


Fotka iz časopisa "Svijet", priložio: VT


Prodajni salon u Ilici 33.

No, Zagreb je u kasnim 20-tima zaista imao radionicu za izradu automobila. U stvari je to bila "šarafciger-industrija", sklapali su se od uvezenih dijelova automobili marke Hudson Essex koji su se inače proizvodili u Detroitu (USA). Više o toj firmi možete naći na ( >Wikipediji ), te u članku iz časopisa "Svijet" čiji broj iz 1929. posjeduje VT i koji je poslužio kao poticaj za pisanje ovog posta.

Radionica ("Garage", kako to lijepo piše iznad vrata!) se nalazila u ulici Laščinšćak 36 (današnja Heinzelova, kod ugla sa Banjavčićevom), a prodajni salon u Ilici 37.

Priču o autima pročitajte na slijedećim fotkama (uživajte u pomalo arhaičnom rječniku!), a za pogled na današnji izgled tih zgrada koji ćete naći na kraju posta je zaslužan GP!


Dobavio: VT


Dobavio: VT


Dobavio: VT


Dobavio: VT


Rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda radionice. Snimio: GP


I sadašnji vlasnik/zakupac ima veze sa autima. Snimio: GP


Post je objavljen 02.05.2010. u 00:01 sati.