Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Sretan Dan rada gladnim kokošima i gladnim radnicima!


Slučaj očajnih radnika "Pojoprerade", nimalo neobičan za Lijepu našu a.d. 2010., privukao je pažnju medija, osim štrajkom i prosvjedom, ponajviše zbog bizarnosti priče o gladnim kokošima. Čak je i udruga "Prijatelji životinja" reagirala i podnijela kaznenu prijavu zbog okrutnosti prema životinjima. Gladnim radnicima, pak, sindikat je dijelio pakete pomoći s hranom i pastom za zube. Uprava nema para da radnicima uplati mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali ima za plaćanje zaštitara, koji pogon od radnika čuvaju (navodno čak 50-ak njih protiv stotinjak radnika!).



Crvena akcija upozorila je u svojem jučerašnjem priopćenju na klasni karakter ovoga sukoba. Nažalost, radnici su i dalje uglavnom krotki. Umjesto da budu svjesni potrebe klasne borbe protiv najgrubljih oblika eksploatacije, nadaju se da će im pomoći netko"odozgo". Sindikat piše pismo premijerki, kao da ona i njezini ne znaju dobro, o čemu se radi. Ej, pet sadašnjih dioničara nekadašnje moćne "Agrokoke" dvije godine ne uplaćuju za svoje zaposlene obvezne doprinose, i nikome ništa!? Kako je to moguće, kako država može takve stvari dopuštati!? Ne znamo i nije nam dozvoljeno da znamo, kaže gospodin ministar financija: svi podaci o porezima i doprinosima zakonski su tajna, koju je država dužna čuvati pred svojim građanima - pa čak i radnik nema legalnog načina da sazna, uplaćuje li poslodavac za njega doprinose!

Kad su iz "zaštitari" izbacili iz tvornice, dvadesetak branitelja među radnicima ("dok su se oni borili, njihovi direktori, menadžeri i političari su njihovu imovinu odnosili.", kaže sindikalac) uputilo se na Pantovčak, predsjedniku države. A vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske mudro im je odgovorio. Neka institucije rade svoj posao! A siroti, sustavno infantilizirani hrvatski branitelji složili su se da će "pričekati još jedno razdoblje".

Avaj, predsjedniče, stvar i jest u tome, da institucije i rade svoj posao - onaj, naravno, koji im u sustavu kumovskog kapitalizma pripada, a ne onaj u frazetinama o "pravnoj" i "socijalnoj" državi! A tako svoj posao radi i sadašnji predsjednik, koji je vrlo jasno poručio kako na ekonomiju gleda, kad je formirao svoja dva savjeta: prvi je "gospodarski", i u njemu su pravi gospodari, krupni kapitalisti, a drugi je "socijalni", on se bavi milostinjom.

Poljoprevradu, jednostavno, žele uništiti, kako bi se skupocjeni teren blizu grada upotrijebio na prfitabilniji način, primjerice za golf igrališta. Tako se pokazuje vrijednost jednog od načela ekologizma: "sve je na svijetu povezano sa svim drugim".


Post je objavljen 01.05.2010. u 16:12 sati.