Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bubamarasarena

Marketing

Priča o kutijama...



Koliko ste se puta zatekli da kupujete proizvod zbog lijepe ambalaže? A ustvari nije ništa bolji od onog umotanog u manje atraktivni pakung...

Kutija uglavnom služi samo za privlačenje pažnje. Poput reklame. Kad dostigne cilj, postaje nam nevažna.

Ali zašto bismo ju samo tako odbacili? I dalje je lijepa, i dalje privlači pažnju. Zašto ju ne bismo iskoristili za nešto drugo, kad je već u nju uloženo toliko vremena, ljubavi i truda...

Kutija do kutije - jedna šuma više

Pogledajmo tu kutiju! Najčešće je kartonska. Karton je deblji papir. A papir dobivamo iz drveta. To drvo moramo odnekud uzeti. A gdje drugdje - nego iz šume! Drvo sporo raste, protekne puno godina prije nego li dosegne zrelost. Znači, u tu kutiju je uloženo mnogo, mnogo više nego što smo i pomislili.

I što onda mi napravimo kad je ta kutija privukla našu pažnju i kad smo kupili, na primjer, parfem, Legiće ili kukuruzne pahuljice? Bacimo ju u smeće!

Halo, u S M E Ć E?!?

Dobro, neki je bar odlože u stari papir, pa se ona reciklira, a sirovina ponovno upotrebljava. Tako dobijemo, na primjer, maramice za brisati nos, kutije za jaja ili bilježnice od recikliranog papira. Ali većina ljudi uopće ne razmišlja, samo baca! Srce me boli kad vidim u kontejneru za smeće kako iz prozirnih vreća proviruju papirnate kutije... A sve smo ih mogli ponovno upotrijebiti!

Opet se ruši još jedno stablo... I još jedno... I još jedno... Samo zato da se od njega prave nove kutije koje začas završe u smeću, pa opet rušimo stabla, jer nikad nam nije dosta kutija, lijepih, šarenih, malih i velikih.

Vrtići gladni kutija

To mi je dalo štofa za razmišljati, pa sam prije nekoliko godina odlučila čuvati kutije i pronalaziti im novu namjenu.

One mekane, od Čokolina, raznih žitnih pahuljica, papirnatih maramica i čaja odlaze u vrtić. Postali smo glavni opskrbljivači kutijama u kvartu! :)

Pitate se, što će vrtiću kutije? Pa one postaju automobili, kamioni, dvorci, kuće, autopraonice, roba koju se može kupiti u dječjem dućanu, dragocjene škrinjice u koju klinci spremaju svoje drage sitnice... Dječja mašta je nemjerljiva. A sve to od jedne obične, najobičnije kutije.

One čvrste? Mmm, od njih radim različite upotrebljive predmete. Kutije za časopise, stalak za olovke, bojice, kistove, papire. Najbolje su mi kutije od cipela. Postaju spremišta za razno razne stvarčice, od pribora za šivanje, konca, perlica, žica i pribora za kompjuter, apoteke, kutija za upakirati poklon, dječjih uspomena. Sve što je vrijedno spremanja, može se u njih pohraniti. Praktično je i ne košta ništa.

Maštovitasto kutijaste ideje

Evo nekoliko mojih najdražih kutijastih ideja:

- omotajte kutiju kolažem ili šarenim papirom u koji je bio zamotan poklon koji vas je oduševio, pa neka neka vas kutija podsjeća na taj trenutak

- oblijepite kutiju novinskim papirom namočenim u razrijeđeno ljepilo za drvo (ovaj postupak se zove kaširanje) i onda ju obojate temperama ili akrilnim bojama - neka izgleda kao eksponat u Muzeju suvremene umjetnosti

- oni koji sakupljaju šarene salvete, mogu njima ukrasiti kutije - decoupage tehnika čini čuda!

- donji dio kutije ili cijelu omotajte špagom, na taj način postići ćete retro-eko štih

- isprintajte sliku koja vas inspirira i nju nalijepite na stranice kutije, da vam osvježi dan svaki put kad ju pogledate




Kad kupite idući put nešto, zastanite malo i osluhnite... Možda i vas iznenadi neka dobra ideja za što biste kutiju mogli iskoristiti!

Jednom kad kutiju izvadimo iz konteksta ambalaže, ona postane što god mi zamislili. Kutija i dalje ostaje kutija, ali promjenom fokusa dajemo joj dodatnu dimenziju i vrijednost. I udahnemo dušu!

A jedno drvo može nastaviti još neko vrijeme rasti. :-)


Post je objavljen 29.04.2010. u 08:20 sati.