Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kamena-kucica-na-skoju

Marketing

Podjela kuće i zemlje moga pradide


Na osnovu Podneska predlagatelja i predloženika, potpisanog na zadnjoj raspravi, Općinski sud je donio Rješenje, i poslao ga svim suvlasničkim stranama na kućne adrese... pa tako i nama.
Rješenje sadrži uglavnom sve ono što smo u Podnesku... naveli i predložili - opisnu podjelu kuće, i pripadajuće brojeve čestica zemlje, pojedinačno za svaku suvlasničku stranu.
Na kraju Rješenja je pravna pouka koja glasi:
Protiv ovog rješenja nezadovoljna stranka ima pravo izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka pismenog otpravka istog. Žalba se podnosi Županijskom sudu u Splitu, a putem ovog suda u tri primjerka.

Pošto ni jedna stranka nije bila nezadovoljna, ooops, nije izjavila žalbu u navedenom žalbenom roku, Rješenje je postalo pravomoćno dana 26.07.2001.

Kažimo još, na kraju ove dugačke etape našeg puta, i ono jedino pozitivno u svemu, a što mi je i do danas ostala enigma - nijedna od suvlasničkih strana, uključujući i nas, nije imala nikakve, ni sudske, ni odvjetničke troškove... ili ih samo nismo snosili... možda smo bili oslobođeni plaćanja zbog starosti predmeta, koji datira, da podsjetim, još iz 1989.g, dakle, iz ex Jugoslavije. Što se tiče samog suda, nisu se ni naradili, ali, bože moj, ne bi bili ni prvi ni zadnji u lijepoj našoj koji narodu dižu pare za nerad.
Što se pak tiče odvjetnice, teško mi je vjerovati da je radila besplatno, ali mi je nismo platili, i tu mislim samo na ovaj dio završavanja sudskog postupka zajedničke diobe, sve što će slijediti kasnije, s odvjetnicom ćemo posebno dogovarati i plaćati... ali, o-tom, po-tom...

A sad konačno da vidimo i kako smo se podijelili... za kuću sam već spomenula da se, zbog zbrke s brojevima, dijelila opisno, najvećim dijelom je prihvaćeno postojeće stanje na terenu, a to, po pravomoćnom rješenju, izgleda ovako:

OPISNA PODJELA KUĆE

Predlagatelji obitelj ..... greedynamcor dobiva u vlasništvo i posjed (kojeg i sada posjeduje) sjeverni dio kuće, koji se sastoji od podruma, kata i potkrovlja, te verandu i terasu sa zapadne strane.

Predloženica ad/1. ..... (kćer jedinica pokojnog brata) dobiva u vlasništvo i posjed (kojeg i sada posjeduje) južni dio kuće koji se sastoji od podruma, kata i potkrovlja, dvor sa zapadne strane i kuhinju sa sjeverne strane.

Predloženici ad/2 i 3 ..... (moji) dobivaju u vlasništvo i posjed istočni dio iza kuće koji se sastoji od sada srušene štale, zatvorenog poljskog WC-a, nadstrešnice, malog dvora i krušnu peć.

Obitelj ..... greedynamcor i predloženica ad/1 pristaju na odvajanje istočnog dijela koji pripada predloženicima ad/2 i 3 ....., a što znači - zatvaranje prolaza u prizemlju, koji se nalazi između sjevernog i južnog dijela kuće, zatvaranje 1 prozora na katu koji pripada sjevernom dijelu kuće, a posjeduje ga obitelj ..... greedynamcor (navedena prostorija na katu ima drugi prozor koji gleda na susjednu ulicu) i pristaju da se gradi zid na zid.

Ovako izvršena podjela, da bi se izvršio upis u zemljišne knjige, podliježe identifikaciji čest. zgr. i etažnoj podjeli, za što su se dogovorile stranke.


PODJELA ZEMLJE

Glede čest. zem. koji je u posjedu prednika ovog prijedloga stranke su suglasne da se izvrši na način:
dalje su, u nastavku rješenja, nabrojeni brojevi svih čestica zemlje, koje smo dijelili, ali odvojeno i pojedinačno za svaku suvlasničku stranu, prema našem dogovoru.

Za sada je bitno samo reći da smo sve čestice zemljišta nastojali i uglavnom uspjeli podijeliti "za cijelo", kako bi smo izbjegli potrebu kasnijeg parceliranja.

Jedina zemlja, koju trebamo parceliranjem podijeliti je "dolac", o čemu sam pisala u postu od 14.10.09.

Uglavnom, o česticama zemljišta ću pisati, ovisno o razvoju situacije sa uknjižbom, jer je i meni samoj, u svemu tome, jako puno nepoznanica, bilo sa stanjem na terenu, bilo sa namjenom zemljišta prema važećim prostornim planovima.

Stoga, nema smisla prejudicirati, kako što bude aktualno, tako ću i pisati, a sudeći po brzini rješavanja, ali i učestalim izmjenama svega i svačega, 'ko zna šta će do tada biti... zato, živi bili pa vidjeli...

I sad ja ovako razmišljam, mi se eto dijelimo i dijelimo, a još ćete vi čitati kod mene o podjelama (naravno, ako vam se da), dakle "usitnjavamo se", i 'ko zna koliko se još familija u lijepoj našoj dijeli, ovako dugotrajno, kao i mi, a 'ko zna koliko bi ih se još tribalo podilit', a nisu ni počeli, jer su se zavadili oko imovine, pa je dioba "na čekanju", jer ni'ko s nikim ne govori... a ja bi baš volila znat' nekakve "službene podatke", kad bi oni uopće postojali... al' kako će postojat', mislim se, ako nemamo sređeno vlasništvo u zemljišnim knjigama... ako država ne zna ni za koliko zemlje ne zna čija je...nutludrolleyes
A poanta je, da se narod sa zemljom, još uvijek, i 'ko zna dokle, dijeli i "usitnjava", a država se već odavno "okrupnjava", barem se priprema za to.
I sad se ja pitam, gdje živi "država", a gdje "narod", i tko tu ide drumom, a tko šumom, i tko će tu na kraju izvući deblji, a tko tanji kraj.
Šta vi mislite o tome?


Post je objavljen 28.04.2010. u 21:59 sati.