Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Mornarička zvjezdarnica (K. und K. Marinesternwarte Pola) - prva zvjezdarnica u Hrvatskoj

Pulska je zvjezdarnica prva u Hrvatskoj, nastala u sklopu Hidrografskog zavoda Austro-Ugarske monarhije na brdu Monte Zaro sagrađen je 1871. godine.

Na početku rada Zvjezdarnice instrumenti, oprema i literatura sele se iz Trsta u Pulu. Posao izgradnje i astronomska opažanja u tom periodu vrši prvi voditelj Franz Paugger. Zbog mnogobrojnih otkrića Johannoa Palise (1872.-1880.), zvjezdarnica postaje svjetski poznata. S njenih se teleskopa otkriva 28 malih planeta (asteroida) od kojih prvi dobiva naziv "Austria", a slijede "Polana", "Adria", "Istria" i ostale. 1883. ravnatelj zvjezdarnice postaje Hrvat, Ivo barun Benko od Bojnika (1851.-1903.) koji je sastavio katalog fundamentalnih zvijezda, objavljen nakon njegove smrti.

Zvjezdarnica u razdoblju od 1918. do 1973

Nakon pada Austro-Ugarske monarhije, Hidrografski zavod i Zvjezdarnica su opljačkani, unišena je biblioteka i dio instrumentarija. Grad Pulu zauzima talijanska vojska. U Kraljevini Italiji Pula prestaje biti središnja ratna luka. Stagnira grad, njegove institucije pa tako i zvjezdarnica. Puli se ukida zvjezdarnica, a veći dio preostalog instrumentarija i biblioteke ponovno sele u Trst, Udine i ostale talijanske zvjezdarnice. U zgradi Hidrografskog instituta u to vrijeme rade meteorološka i magnetska stanica, sve do njegova razaranja pod savezničkim bombama 1944. godine. Bombardiranje je "preživio" samo manji dio lijevog krila zgrade. Dolaskom Jugoslavije porušen i oštećen dio zvjezdarnice se uklanja, a preostali dio lijevog krila je saniran i od 1947. godine služi kao vojna meteorološka stanica.

Zvjezdarnica u razdoblju od 1973. do danas

U euforiji izazvanoj epohalnim postignućima astronautike, 1973. godine osniva se u Puli Amatersko astronomsko društvo Istra Pula, kojemu su neki od početnih ciljeva bili valorizacija, obnova te osmišljavanje rada preostalog dijela zvjezdarnice.

Danas, zbog svjetlosnog onečišćenja Pule, tek se manji dio astronomskih opažanja može vršiti sa zvjezdarnice. Iako se, do sada zbog manjka financijskih sredstva, nije uspjelo provesti cjelovitu obnovu zvjezdarnice, dio je ipak renoviran: prekriven je krov, zamijenjen je lim na glavnoj kupoli, donekle uređena unutrašnjost te je uz pomoć brodogradilišta Uljanik 1999. obnovljena glavna kupola. Tijekom kolovoza, rujna i listopada 2006. godine, uz novčanu potporu gradske uprave, ravni krov od dasaka i ljepenke iznad učionice, sanitarnog čvora i predavaonice, kojem je prijetilo urušavanje, zamijenjen je betonskom pločom na kojoj je, da bi se bolje iskoristilo tu površinu, napravljena terasa za promatranja i predavanja.

Članovi aktivne udruge Astronomskog društva Istra Pula, osim predavanja koja organiziraju na zvjezdarnici, odlaze na gostujuća predavanja i drže tečaj astromonije za početnike. U suradnji s Arenaturistom razvijaju ideju da se i Zvjezdarnica uklopi u turistički obilazak grada.

Za posjet Zvjezdarnici potrebno se prethodno najaviti tajniku udruge Damiru Šegonu. Člavi Udruge u okviru obilaska prostora Zvjezdarnice, detaljnije objašnjavaju njezinu povijest, a najatraktivniji je dio obilazak kupole gdje posjetitelji gledaju kroz teleskop u pulsko nebo! Riječ je, dakle, o kulturno-turističkom doživljaju.

Aktivnosti ADIP-a možete pratiti na njihovoj službenoj Web stranici: Astronomsko društvo Istra Pula

Marina Puh




Post je objavljen 28.04.2010. u 16:27 sati.