Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

"Rogoznica: iz kanalizacije iscurili milijuni"

To je naslov iz Slobodne Dalmacije od 23.4.2010.

Rogoznički nezavisni vijećnici su koncem prošle godine podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su pri izgradnji pročistača i glavnog ispusta navodno oštetile lokalnu zajednicu za desetak milijuna kuna i pogodovale marini Frapa vlasnika Franje Pašalića da se jedina spoji na kanalizaciju.

Fani Bojanić, direktorica Jadranskog projekta je na sastanku s vijećnicima navela da su 1997. godine Hrvatske vode inicirale gradnju rogozničke kanalizacije. Idejno rješenje financirali su u stopostotnom iznosu. Financirali su i ostale faze izgradnje, platili su popravak i rekonstrukciju nestručno postavljenog podmorskog ispusta i kompletnog difuzora. Sudjelovali su u komisiji koja je odlučivala o studiji utjecaja na okoliš, u upravnom postupku izdali su vodopravne uvjete, čak su platili i dodatni nadzor jer nisu imali povjerenja u izvođača radova i nadzornog inženjera kojega je izabrao vlasnik Marine Frapa Franjo Pašalić.

Unatoč tome, Hrvatske vode nisu krive što pročišćivač već osam godina radi ilegalno, bez tehničkog prijama i uporabne dozvole, i što nadzorni inženjeri nikad nisu dostavili završno izvješće. Krivci su Općina i šibenski Vodovod, kao nositelj investicije i supotpisnici svih dokumenata, rekla je direktorica Jadranskog projekta.

Nakon izlaganja Fani Bojanić, na vidjelo je izišla neugodna činjenica da je o tom projektu odlučivalo bivše Poglavarstvo, premda je visina ulaganja znatno premašivala ingerencije tog izvršnog tijela lokalne vlasti. Dalo se zaključiti da su za tu investiciju od 5,5 milijuna kuna Hrvatske vode uložile više od 60 posto novca.

Fani Bojanić je zastupnici sasula u lice kako 1997. godine, kad je ona prvi put došla, Rogoznica nije imala sadašnji urbani i turistički izgled. Bile su same škrape i ništa drugo! Žalosno je, zaključili su vijećnici, što škrape smetaju bivšoj voditeljici za zaštitu voda čitave države i sadašnjoj direktorici Jadranskog projekta. Prema odlukama Vijeća Europe, Jadranski projekt Vlade RH financira Svjetska banka, i to isključivo da bi se od zagađenja fekalnim vodama sačuvale škrape!

U rogozničku kanalizaciju do sada je utrošeno 24 milijuna kuna, dovršene su dvije faze sustava, međutim, ako završni uređaj ostane u sadašnjem neispravnom i nelegalnom stanju, svi uloženi milijuni past će u vodu, Rogozničani se nikad neće spojiti na kanalizacijski sustav, iako već pet godina plaćaju višu cijenu vode, a obalno će more, unatoč strogim propisima i preporukama Vijeća Europe, biti još više kontaminirano fekalnim vodama. U pitanje bi mogao doći i nastavak Jadranskog projekta, jer zbog ovakvih problema Svjetska banka povlači novac, a to bi bio osobni neuspjeh Fani Bojanić.
Ako su u Rogoznici nestručno postavljeni podmorski ispust i kompletni difuzor, možda je tako i u Ždrelcu. Ni nakon popravka završni uređaj u Rogoznici nije ispravan. Njihov pročišćivać već 8 godina radi ilegalno, a po dostupnim informacijima i kolektor u Ždrelcu se koristi ilegalno, bez uporabne dozvole.

Pročišćivač Ždrelac nije dio Jadranskog projekta. U Vjesniku je 2006. pisalo da su ga financirale Hrvatske vode, Općina Pašman i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. U članku je nazvan "biološkim", ali u zadnje 4 godine nigdje nije službeno objavljeno da li je stvarno biološki ili običan mehanički (1. stupanj pročišćavanja). Ilegalni korisnici kolektora vjerojatno ne koriste pročišćivač nego izlijevaju fekalije direktno u ispust.

Post je objavljen 25.04.2010. u 15:38 sati.