Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds

Marketing

Šterna i septička jama

Ovaj ću put napisati malo o šterni (spremnik za vodu) i septičkoj jami (spremnik za …)
Šternu smo odlučili napraviti zbog činjenice da ne želimo razmišljati o zalijevanju vrta, raznoraznih biljaka (supruga je veliki ljubitelj), pranju auta itd., a i cijena vode je sve veća. Sama šterna je kapaciteta 21m3 što je obzirom da smo u stanu mjesečno trošili oko 9 – 11m3 dovoljno. Vodu iz šterne smo prvodobno htjeli sprovesti i u kuću (ispiranje WC-a, perilica rublja) međutim odustali smo zbog troškova. Nije to nešto toliko puno više, ali tih malo više troškova se poprilično nabere i eto problema. Sama šterna ima i filter na ulazu i spremnik za hidropack (gura vodu na četiri vanjske špine). Još je moramo hidroizolirati , potpuno zatrpati i to je to. Filter su u biti tri zasebne komore spojene otvorima u koje ćemo staviti kamen raznih granulacija. Ako bi željeli vodu koristiti za piće tada treba dodati i aktivni ugljen. U spremnik za hidropack doveli smo struju radi pogona. Obzirom da je rupa iskopana veća taj zatrpani dio ćemo iskoristiti kao upojni bunar ukoliko dođe do prelijevanja .
Napomena: prilikom izvođenja oluka nagibe smo prilagodili tako da više od 2/3 vode sa krova završi u šterni. U cijeloj priči mi se čini da je najteži posao bio iskop, obzirom na kamenit teren.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket




Septička jama

Obzirom da u mom kraju nema kanalizacije, a kad će ne zna se, morali smo napraviti septičku jamu. Dugo smo se premišljali zidana ili gotova plastična i odlučili smo se za zidanu. Razlozi su brojni. Prvo nismo htjeli jamu prazniti dva ili više puta godišnje, nad plastičnom opet moramo zidati deku (nalazi se na prilazu prema budućoj garaži), potencijalni problemi sa kompresorom koji bakterijama upuhuje zrak i na kraju cijena. Zidana nam je ispala jeftinije rješenje. U projektu koji je odobren septička zadnji preljev ide u upojni bunar. Dakle u prvu komoru ulazi sve, u drugu komoru prelazi više tekućina , a u trećoj komori nalazi se samo tekućina koja preko ispusta ide u upojni bunar tj. u tlo. Kapaciteta je 10m3 što po proračunu zadovoljava potrebama 8 korisnika (nas nema toliko).
Kod iskopa također su problem bile stijene. Sama septička je šalovana dvostrukom oplatom tako da su zidovi debeli 20 cm dok su pregrade zidane betonskim blokovima.
Bitno je napomenuti da je septička ispred kuće, a šterna iza.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Post je objavljen 24.04.2010. u 23:30 sati.