Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

OSJEČKI VATROGASCI NAJAVLJUJU ŠTRAJK

OSIJEK

Prema novom kolektivnom ugovoru djelatnicima Javne profesionalne vatrogasne postrojbe plaće bi se, ovisno o radnom mjestu, smanjile između 3 i 18%, i to kao posljedica toga što je Grad Osijek smanjio godišnje izdvajanje za osječke vatrogasce sa 2 i pol milijuna kuna, na milijun kuna godišnje.


Djelatnici osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) i sindikalni dužnosnici su u Osijeku izrazili nezadovoljstvo nedavnom odlukom Upravnog vijeća JPVP-a o smanjivanju plaća i ukidanju dodatka na uvjete rada te su najavili zakonom propisane akcije ako ne uspije proces mirenja.

Povjerenik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Drago Pranjić rekao je na konferenciji za novinare kako su odlukom Upravnog vijeća 9. travnja osječkim vatrogascima ukinut dodatak na plaću od 20 posto na uvjete rada iako, kako tvrdi, takav dodatak imaju i neke druge osječke gradske tvrtke te vatrogasci u ostalim dijelovima Hrvatske. Istaknuvši kako je plaća osječkim vatrogascima novim pravilnikom smanjena, ovisno o radnome mjestu, od tri do 18 posto, Pranjić je rekao kako je čudno što je Upravno vijeće donijelo takvu odluku dok s predstavnicima Gradske uprave traju kolektivni pregovori.

Zamjenik predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika te namještenika Darko Lesar odluku Upravnog vijeća tijekom kolektivnih pregovora ocijenio je jednostranom te je pozvao na nastavak socijalnog dijaloga. Ako proces mirenja ne uspije, najavio je zakonom propisane akcije, a koje će to akcije biti, odlučit će se kad za to dođe vrijeme. Predsjednik županijske Udruge profesionalnih vatrogasaca Vilko Smažil ocijenio je kako će to biti prva vatrogasna postrojba kojoj se ukida dodatak na uvjete rada. Predstavnik Gradske uprave u pregovaračkom odboru Milan Kamenko pokušao je osporiti tvrdnje predstavnika JPVP-a i sindikata, ističući kako je finaciranje postrojbe rezultat trenutačnih financijskih mogućnosti grada, a cilj je, kako je dodao, zadržati sva radna mjesta. Kamenkove tvrdnje da se povećanjem koeficijenata pokušalo nadoknaditi ukidanje dodatka na uvjete rada nekoliko su puta izazvale negodovanje nazočnih vatrogasaca.

Osnovna plaća iznosi bruto 5.100 kuna, na što su prije sporne odluke vatrogasci imali pravo na 20 posto naknade za uvjete na radu. 'Svi vatrogasci u Hrvatskoj primaju takvu naknadu jer obavljaju opasan posao', upozorio je Pranjić. Naknada za uvjete na radu, dodao je, nije ukinuta u gradskim tvrtkama - u Unikomu 20 posto, Gradskom prijevozu putnika 15 posto, čak i Ukopu 10 posto.

'Ovakva jednostrana odluka upravnog vijeća tijekom kolektivnih pregovora nedopustiva je. Žalit ćemo se, ako to odbiju idemo na mirenje, a zatim u štrajk', ustvrdio je Darko Lesar, osječko-baranjski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Na skupu se našao i povjerenik za komunalne djelatnosti Milan Kamenko koji je, kratko rečeno, zaključio da nije točno što tvrde vatrogasci. 'Odluka je donesena u skladu s mogućnostima proračuna Grada Osijeka za koje svi znamo kakve su', rekao je Kamenko. Dodao je da je cilj Grada zadržavanje svih zaposlenih, ali da postoji i 'druga, svi znamo koja, nepopularna mogućnost', što je naljutilo vatrogasce. Pranjić je rekao da ne može biti govora o otpuštanjima budući da procjena ugroženosti Grada Osijeka zahtjeva zapošljavanje preko 100 profesionalnih vatrogasaca.Pobunjeni vatrogasci žalbu na spornu odluku moraju predati u roku od dva tjedna, isto toliko čekat će odgovor.Ako im to ne uspije, provest će se mirenje, a spremni su i na štrajk.
sdlsn


Post je objavljen 24.04.2010. u 09:29 sati.