Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

Marketing

Dan žalosti za srdelama

Granulo sunce, zamigoljio crv u guzici, počela sezone raznih festivala svega i koječega po domovini nam. Izbor je pao na simpatičnu malu Fažanu i feštu od srdela i pedoča (=dagnje). Srdela je u mom gastropoliteističkom svijetu božanstvo i veselila sam se uživanju iste u najsrdelnijem mjestu na Jadranu. Ali tad se upleo srednji prst sudbine.



Da se razumijemo, žao mi je svake nesretno poginule jedinke, pa tako i poljskog državnog vrha, i ne umanjujem njihovu tragediju. Ali kad sam na fažanskoj rivi pročitala obavijest da se fešta otkazuje zbog dana žalosti za poljskim predsjednikom, e pa stvarno mi je pao mrak na oči. Okej, politika je kurva, ali zar nas baš sve mora naguziti? Sumnjam da bi ikome, a ponajmanje pokojnom Lechu i poljskom narodu, išta smetalo mirno okupljanje par stotina ljudi koji grickaju srdele i mljackaju dagnje. Kao što ne bi zamjerili ni da su Editorsi istog dana počeli u 23 h, a ne u 00.01.

Odlučili smo se obžderati srdela pa makar to poremetilo ravnotežu u svemiru. Inače, Fažana ima mnoge manifestacije vezane uz srdelu (npr. malu školu soljenja) i jedinstvenu Cestu srdela. Po gradiću su raštrkane skulpture lokalnih kipara posvećene srdeli i svaka konoba koja nosi znak pod obavezno ima stalnu ponudu jela od srdele. Odlučili smo se za konobu Feral, ako ne najstariju, a ono barem najposjećeniju i najpopularniju. Užitak je biti u konobi punoj atmosfere i ljudi, od lokalaca do neizbježnih Talijana, duboko izvan sezone i u polupraznom gradiću.



Za svaku preporuku! Prvo savur od srdela (marinirane), zatim pečene, uz blitvu i krumpir, pola litre vina, odlične palačinke i fenomenalnu bisku (biskin poučak kaže da se najbolje biske nalaze na najobičnijim i najneočekivanijim mjestima) - sve skupa jedva 170 kn. Vrlo ugodno mjestašce.

Iskustvo sezonske Istre trebalo je popuniti doručkom u obliku fritaje od šparoga u susjednoj konobi Batana:



Poslije se hodočastilo na jedno od najomiljenijih mjesta na kugli zemaljskoj (da pišem ovaj blog 500-tinjak godina prije, morala bih napisati - tanjuru zemaljskom). O, da, rt Kamenjak. Piknik dekica uz obalu i punjenje baterija. Uživo je puno ljepši. Kamenjak, ne Filip:



Putem nazad po kamenju kratkovidno oko sokolovo spazilo je savršenu šparogu, ali i zmiju! Reagirala sam iznenađujuće smireno. Iste milisekunde sam šmugnula 50 metara dalje, ali bez vriska i histerije. Doista sazrijevam. Susret oči u oči sa šparogom, koju nikad prije nisam brala, osim na placu, probudio je u meni neke iskonske nagone. I tako smo idućih sat vremena po šumi brali šparoge, reptilima unatoč! Ah, kakav smiraj. Nikakve brige, nikakav stres, nikakve misli, samo ''šparoga, gdje je iduća šparoga?" Postala sam svoja davna pretkinja, koja je u šumi oko špilje brala bobice, dok je mužjak trčao za mamutima, prasuknjama ili nečim trećim.



Dobro, zapravo ih ne treba iščupati s korijenom, ali od silne razdraganosti i neiskustva htjela sam ih prigrliti što više mogu. My precious! Malene su preživjele put i idući dan sretno završile u homemade fritaji. Branje šparoga svakako je aktivnost koju želim češće upražnjavati. Silan skupljački poriv koji me obuzeo rezultirao je i u već uobičajenom pobiranju treščica borovine i češera za neki skorašnji roštilj. Smijte se, ali bolje tjednima nositi aromatične grane u gepeku nego pobirati vlažne komadiće bukve po Jarunu. Za roštilj spremni!

Put nazad potvrdio je da restoran je Dopolavoro na Učki estetski vrlo siromašno i staromodno mjesto, ali hrana je pouzdano dobra, obilna i poštenih cijena. Kisela janjeća juha - must eat!

U nadi da Angeli Merkel neće pasti fen u kadu, Sarkozy neće smrtno stradati nabovši se u padu na ženinu štiklu, a češka vlada poginuti na kolektivom godišnjem na Jadranu, s veseljem planiram ljetnu enogastroturneju:

29. 4. - 1. 5., Vinistra, Poreč
13. - 15. 5., Dalmacija Wine Expo, Makarska
još neutvrđen datum u svinbju, Fešta od boba, Kaštela
19. 6., Gračišće, Festival maneštre
itd.

I za kraj, ideja za dokone domaćice. Lagan, ukusan, jednostavan i hranjiv proljetni ručak. Ražnjići od piletine i ananasa te pokojeg komadića pancete (za light verziju samo izbaciti pancetu). Začiniti samo solju i kajenskim paprom:



Post je objavljen 21.04.2010. u 22:56 sati.