Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obadzo

Marketing

Prijatelj...

...Lady Gaga-Alejandro

...znas li Pajdo da bi ja moga u raj kad odapnem??? ...promrmlja kroz zube Jere ne prikidajuc citat novine.
...sta, pise ti to u horoskopu??? ...odgovorin mu isto tako citajuc svoje.
...ma neeee, evo bas citan ...moj stari frend iz Amerike dobija jos jednu titulu!!! ...mrmlja je i dalje Jerko ne skidajuc pogleda sa kolumne o znanosti.
...ae!!! ...i kakve to ima veze sa tobom, a pogotovo sa rajom??? ...dubokoumno mu odgovorin, laganini zbunjen jer mi se u glavi nije vrtilo nikakvo logicno rjesenje.
Jere, moj skolski kolega je inace jos davnih '70-tih otisa sa starcima u Ameriku, al' kad je poceja Domovinski rat vratija se sa cilom svojom familjom u Lipu nasu za kojom je uvik patija.
...ima, ima veze...al' duga je to prica!!! ...sa prizvukom sjete, procidija je kroz zube.
...pa pricaj Jere, ionako sam procita cilu novinu! ...ubacin upljuvak, odlazuc svoju novinu na stol.
Jere se „zagleda“ negdi u daljinu, vjerovatno putujuc u mislima priko bare u „obecanu“ zemlju...vrtija je lagano casu u ruci, a ja se uzivija ka' malo dite kad ceka da pocme crtic na TV-u.



...znas Pajdo, davno je to bilo...jos sam bija prva godina sridnje skole! ...poce on pricu.
...ae!
...jednog dana dok sam se vraca iz skole, sritnem kolegu iz mog razreda kako takodjer ide doma. Zva' se Alex. Parilo mi je da nosi puno knjiga pod rukom, pa sam pomislija:
...koji mu je kurac, kad nosi sve knjige doma u petak? ... mora bit da je ovi tip neki veliki streber!
...ja sam za to vrime ima super isplaniran vikend, jedan rodjendanski tulum i tekmu u nedilju sa frendovima, zato sam samo slega ramenima i produzio dalje.
...i dok sam ga ispraca pogledom, skuzim da za tim djecakom ide grupa dice. Trcali su za njim i kad su ga stigli izbili su mu knjige iz ruka, podmetnuli mu nogu, tako da je jadnicak pao na zemlju. Naocale su mu odletile u obliznju travu, a „ekipa“ je uz gromoglasni smijeh odskakutala od njega.
...a u picku materinu...koje budale! ...promrmlja sam, na sta je i Jere reka:
...ma da, tako sam i ja pomislija i bas mi ga bilo nesto zao! ...vidija sam da puzec trazi svoje ocale u travi, pa sam potrca prema njemu. Kad sam stiga do njega pogleda je prema meni i skuzija sam mu suze i tugu u ocima.
...u srcu sam suosjeca sa njim i dodajuci mu naocale, reka sam: ...jebat ga stari, oni djecaci su budale...zaboravi na njih!!!
Pogleda me i izustija tiho: ...hej, hvala ti! ...na licu mu je bija velik osmijeh, jedan od onih koji izrazavaju iskrenu i veliku zahvalnost.
Pomoga sam mu skupit knjige i upita ga di zivi. Na kraju je ispalo da smo skoro pa susjedi, pa sam ga upita, kako to da ga nisam prije vidja.
Reka je, da je prije isa u neku privatnu skolu... iskreno, meni su na kurac isli takvi tipovi jer su uvik bili umisljeni, ali pomoga sam mu nositi dio knjiga i cilim putem do kuce smo nesto cakulali.
Pokazalo se na kraju da je zanimljiv tip, pa sam upita bi li htio igrat baluna u mojoj ekipi. Reka je da bi mu bilo drago.
Druzili smo se cili vikend, cak je na onoj tekmi u nedilji asistira za moj gol.
Sta sam bolje upoznava Alexa, sve vise mi se svidja ka' i ciloj mojoj ekipi.
I tako je dosa ponediljak ujutro i na po' puta opet sustignem Alexa s onom ogromnom hrpom knjiga.
...ti si stvarno popizdija, jos ces nabildati misice s tim knjigama koje nosis svaki dan! Samo se nasmija i dao mi pola knjiga... sa smjeskom na licu prica je Jere, a ja sam gustira u prici koja je postajala sve zanimljivija.
...i sta je onda bilo, nema mi to nikakve veze sa rajom?! ...upitah ga, srcec usput ostatak kave.
...ha Pajdo, cekaj malo...svatit ces sve kasnije!!! ...skratit cu ja malo pricu kad si toliko navalija! ...ukratko, mi smo ti kroz slijedece cetiri godine postali najbolji prijatelji.
Na zadnjoj godini poceli smo razmisljati o faksu, tako da se Alex odlucija za Duke u Durhamu, a ja za Penn u Pennsylvaniji.
Zna sam da cemo zauvik biti prijatelji i da kilometri nece nikad biti problem...eto on je htio postat lijecnik, a ja sam puca u poslovne vode uz pomoc nogometne stipendije.
... i tako je dosa dan zadnji dan skole, a Alex je bija zaduzen za oprostajni govor u nasem razredu.
...ja sam ga cilo vrime zajebava da je to tako normalno, posto je on jedini streber u razredu i da nema 'ko drugi pripremit govor za maturu osim njega.
Smijali smo se tome, a ja sam bija sritan sta nije mene tokalo ici na binu i drzat govor.
Na dan mature gleda sam Alexa i bas mi je izgleda dobro, bija je jedan od onih koji su zaista pronasli sebe kroz sridnju skolu.
Popunio je svoju figuru, posta muskarcina i lipo je izgleda u naocalama. Cure su ga obozavale i skoro je bija glavna faca u razredu, tako da sam ponekad bio malkice ljubomoran.
Poznajuc ga dobro skuzija sam kako je ipak malo nervozan zbog svog govora, pa sam mu prisa, potapsa ga po ledjima i reka: ...sta si se usra faco, to je za tebe pickin dim...bit ces odlican!
Pogleda me jednim od onih zahvalnih pogleda, nasmija se i reka: ... hvala, prijatelju!!!
Otisa je na binu, diskretno se nakaslja i poceo svoj govor:
...dragi prijatelji, matura je vrime da zahvalimo svima onima koji su nam pomagali tijekom ovih teskih skolskih godina. Svojim roditeljima, uciteljima, profesorima, braci, sestrama, mozda treneru ...ali najvise svojim prijateljima!!!
Malo je zasta i nastavija: ...ovdje sam, da vam kazem, da je biti nekome prijatelj, najveci dar koji toj osobi mozete dati... ispricat cu vam jednu pricu, bit cu kratak!
Gleda sam u Alexa u nevjerici, dok je on prica bas onu pricu o danu naseg prvog susreta. Prica je kako mu je bilo tesko i kako se preko vikenda namjerava ubiti. Govorio je o tome, kako je ispraznija svoj skolski ormaric, da poslije njegova mama ne bi morala doci i nositi kuci njegove stvari iz skole...
Pogledom me je pronasa u gomili, duboko pogleda i uputio mi mali smjesak.
...hvala dragom bogu, naletija je nas Jere i bija sam spasen. Moj prijatelj spasija me od sigurne smrti!



Cuja sam uzdah, koji je putova kroz masu, dok je taj zgodni, popularni decko prica o svom najgorem zivotnom trenutku. Bilo mi je neugodno za popizdit i nisan zna sta da radin u tom trenutku, vidija sam njegovu mater i oca kako me gledaju i smjese mi se onim istim zahvalnim osmijehom. Tek sam tada shvatija pravu dubinu svega sta se tada desilo!!!
...a u kurac, bas strasna prica!!! ...nisi mi nikad prica o tome! ...sav potresen onim sta sam cuja, prikinem ga... pa nastavim:
...e jebat ga moj Jere, stvarno imas bar po' karte za raj!!! ...a sad ces lipo castit pivom, svaga si me sjeba sa svojom storijom!!!
...moze , moze Pajdo...i ja sam ozednija!!! ...Andjeeeeeeeee, donesi dvi ladneeeee!!!
Dok mi je zlatna tekucina 'ladila suvo grlo, konta sam u sebi kako nam nekad slucajni susreti i obicni ljudi postanu ka' andjeli cuvari, koji nas dizu na noge kada nasa krila zaborave kako triba letit, a kako ni mi sami nikad ne bi tribali potcjenjivat snagu svojih na izgled obicnih djela, posto se samo jednom malom gestom moze nekome prominiti cili zivot.
...ha, mozda to bude na bolje ili na gore... al' to je vec druga prica!!!


...lip pozdrav! mah



Post je objavljen 02.06.2010. u 00:05 sati.