Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Napokon...

Veliki pozdrav svima!

Na samom početku prvo bismo izrazili svoje srdačne zahvale svima koji su nam se javili u zadnje vrijeme i svima koji su nam na različite načine uputili uskrsne čestitke.

Prvo se zahvaljujemo svoj braći sa Knežije i ocu provincijalu, don Ivanu Marijanoviću. Zatim braći iz Rima i Torina, zajednici sjeminištaraca i prednovaka iz Podsuseda, mladima sa Knežije, našoj dragoj sestri Zrinki ( Salezijanka, točnije – Kćer Marije Pomoćnice ). Moramo isto tako naglasiti kako smo za vrijeme boravka u prednovicijatu – u Podsusedu, redovito sa sestrom Zrinkom imali satove pjevanja, za vrijeme kojih se ona usavršavala u postizanju kreposti strpljivosti. Hvala ti Zrinka još jednom što si strpljivo i sa srcem uspjela od nas napraviti “kakve, takve” pjevače, te se nadamo tvome dolasku kako bismo ti otpjevali nešto iz neiscrpnog vrela pjesama koje smo naučili ovdje sa našim don Ivanom. Isto tako puno pozdravljamo don Franju Halužana i don Jozu Kajića koji nas uvijek iznova obraduju svojim javljanjima, te molimo mlađu braću kad ih vide da im prenesu naše zahvale i pozdrave.

Nakon dužeg vremena evo malo novosti o događanjima u našoj zajednici od prošlog javljanja.
Prvo značajnije što se dogodilo je bio rodjendan don Ivana, našeg sociusa - socia ( zamjenika maestra ), te smo tom prigodom priredili nasu verziju oscara ( i ovdje je bio veliki doprinos hrvatskog dijela ekspedicije ). Naime izabrali smo različite kategorije u kojima su se pojedini novaci ili odgajatelji posebno istaknuli, te su zbog svojih posebnih doprinosa u zajednici nagrađeni statuom oscara koje je inače izradio prije spominjani novak Ivan Wegleiter - Talijan austrijskog podrijetla. Možemo odmah reći kako je i on jedan od dobitnika i to u kategoriji za največeg komunista u zajednici. Naime prilikom jednog vesprija ( večernja molitva časoslova ) u tjednu kad je cijela Crkva molila za jedinstvo kršćana - ekumenizam- , dotični nas subrat je rekao: " Signore ti preghiamo per il comunismo ( umjesto ecumenismo). nella Chiesa". Još su bile kategorije za najbolju pjesmu u novicijatu, za najboljeg radnika u kući, za najupotrebljivaniju frazu, za najboljeg glumca u filmovima i skečevima koje smo snimili, za najbolju sportsku fotografiju, za najbolji nadimak u kući, za najvećeg spavača u vrijeme predavanja. Isto tako nakon svako druge, treče nominacije je bila emitirana po jedna reklama ili skeč ( u video formatu ). Najveći osmjeh je izazvao skeč u kojem je glavni protagonist bio nas Andrej Marić. U skeču je glumio nagluhu osobu koja je u posjeti doktoru i mora napraviti test audiometrije - kontrola sluha. Skeč je napravljen zato što naš maestro misli kako Andrej i Ivan ne čuju baš najbolje. Mi smo mu na njegove insinuacije odgovorili ovim skečom koji se njemu najviše dopao.Uistinu je prošlo odlično.




Nakon toga posjetio nas je profesor sa salezijanskog sveučilista u Rimu ( UPS ), don Luis Roson, kojeg nam je uvijek drago vidjeti i izmjeniti s njim pokoju riječ. Kao što smo već prije spominjali don Luis nam je održao duhovne vježbe u Loretu koje su nam svima poslužile kao “vjetar u leđa” u početnoj fazi novicijata.




Ugodno nas je iznenadio svojom posjetom provincijal, a isto tako i sa svim darovima koje nam je donio. Po starom ( neki bi rekli prastarom) hrvatskom običaju u goste se nikad ne dolazi praznih ruku, a don Ivan kao pravi Hrvat katolik vjerno se toga drži. Kad smo več spomenuli darove moramo istaknuti nešto čemo se istinski raduje čitava zajednica i na što smo posebno ponosni, a riječ je o Podsusedsom višnjevcu. Naime taj liker u čijom smo izradi i mi itekako doprinjeli za vrijeme prednovicijata sve oduševljava i tko god ga je probao pohvalio ga je pitajuči za podrijetlo i način pripreme. Dragi naš don Milane niste mogli ni slutiti da če se liker prometnut u izniman promocijski proizvod provincije i domovine.

Ovih dana održaje se “Curatorium”, t.j. susret provincijala svih novaka prisutnih u zajednici, tako da se radujemo ponovnom suretu sa našim provincijalom. Don Ivane nastavite tradiciju i uz ostale darove ,svratite kod don Milana u Podsused po bocu višnjevca, budući da je veliki broj gostiju koji je u ovo uskrsno vrijeme prošao kroz kuću eliminirao preostale zalihe.

Isto tako u posjetu su nam bila došla i braća iz Torina koja studiraju teologiju na Crocceti ( Goran, Danijel i Marijo ), te smo proveli ugodnu večer u druženju. Na kraju večeri Goran je kao stariji brat odlučio pokazati Mariju (teologu, ne novaku) svoje hrvačke sposobnosti, te ga je nakon dugog i žilavog Marijevog otpora savladao. Na pitanje jednog subrata Talijana o kojem se hrvačkom stilu radi, dobio je odgovor: “ Grčko- rimsko- žepački). Goran nas je isto tako posjetio na Uskrsni Ponedjeljak, međutim kao pravi sportaš došao je biciklom i to brže nego da se odlučio doći vlakom. Nadamo se ponovnom skorom susretu.

Prije Uskrsa bilo smo na duhovnim vježbama na Colle don Boscu, koje su trajale 4 dana i održao ih je don Gianni Ghiglione, SDB, koji je inače poznat kao veliki poznavatelj duhovnosti sv. Franje Saleškog. Duhovne vježbe su protekle odlično. Nastojali smo da nam ne prođe vrijeme a da se ne napijemo iz duhovnih izvora na ovom važnom mjetu na kojem je i sam don Bosco crpio u svojem djetinstvu. Duhovne vježbe smo zaključili tako da smo odigrali nogometnu utakmicu protiv školske momčadi sa Colle don Bosca i naravno pobijedili.







Post je objavljen 20.04.2010. u 21:35 sati.