Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Dominion: Prequel to the Exorcist (2005)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

There's no God here today...

Prije nego što je otac Merrin uspio spasiti dušu Regan MacNeill, uputio se bio na daleki Istok kako bi svjedočio i suočio se protiv demona po imenu Pazuzu, koji će biti i postati razlog da se Merrin vrati na prag vjerovanja i da se počne služitit egzorcizmom...



1973. godine uspjeli smo svjedočiti jednom od najboljih horrora svih vremena, genijalnom Exorcistu, koji je govorio o opsjednutoj djevojčici. Stvorila su se nakon toga dva nastavka koja nisu ni blizu prihvaćena kao original. 2003. godine došlo je do reorganizacije serijala pa se tako pričalo o nekoj vrsti prequela koji bi pričao o Merrinu prije događaja 1973. godine. Projekt je uspio i nije baš na mene ostavio dobar utisak.
2005. godine izlazi nam takozvani prequel copy/paste koji je zapravo, preteča ovom dijelu iz 2004. godine, koji je skoro pa po svemu isti kao i on. Uopće to ne mogu shvatiti, vjerujem da i vama teško ide ako ste gledali. U biti, ovaj film nije imao nikakve potrebe da izađe...jer ono što ovaj film nudi smo mogli vidjeti u godinu dana starijem horroru.
Jedno od većih sranja koja su se dogodila u horror žanru. Napraviti dva identična filma, pa mislim...preloše :)
Već sam prije rekao da me filmovi sa egzorcizmom i općenito sa vjerom dosta intrigriraju i pokušavam si bez velikih poteškoća osigurati jedno dobro gledanje. Nažalost, nema uvijek kvalitetnih takvih filmova tako da nisam ovaj put pogodio. Iako mislim da sam u čak par navrata prevrtio bio ovaj film, ne vjerujem da mi je ijednom ostao u dobrom sjećanju jer bih ga sad već sa guštom gledao.



Ionako mi nije bio u planu jer sam na njeg slučajno naletio u subotu na RTL-u i zakasnio kojih 20-tak minuta. Ništa previše nisam propustio. Film je nekako previše monoton. Zanimljivo je čekati, još zanimljivije i dočekati neku dobru i napetu scenu, ali to u ovom filmu rijetko kad imamo prilike doživjeti i to je ono što me je posebno razočaralo jer film u 2 sata koliko traje nudi možda 2-3 scary scene. Bezveze. Također, imamo par glumaca koje vidimo i u prethodnom prequelu, npr. glavni glumac Stellan Skarsgard koji je sasvim korektno odradio svoj posao i par inih glumaca koji nisu bog zna što.
Vizualno film ne izgleda nešto posebno, zanimljiv je taj boravak u pustinji i petljanje sa vojskom i ovdašnjim plemenom, ali zato specijalni efekti definitivno podbacuju. Prikazi nekih životinja poput hijena i krava uopće nisu vjerodostojni i gledatelj očito mora biti tup da ne skonta da je riječ o čistom radu kompjutera.
Priča mi je nekako mlaka, razvučena u 2 sata što je komotno moglo biti snimljeno i u sat i po, ako ne i manje. Jednostavno je loše ispala.



U principu, ako ste pogledali Exorcist: The Beggining iz 2004. prije negoli ovaj film, nemate ama baš nikakvog razloga gledati ovo banalno djelo. Također je i obrnuto. Totalni raspad sistema je nastao zbog tog i mnoge je gledatelje zbunilo, a 5 godina nakon mislim da i dalje nije potrebno uopće snimati nijedan od ta dva filma. Ali eto, što je tu je...Dominion ne bi bio loš da je bio malo zanimljiviji i trunke strašniji. Palac negdje na sredini, makar vuče prema dolje.

Post je objavljen 20.04.2010. u 11:13 sati.