Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/panonija

Marketing

Kratki vodic za uspjesni zivot u Hrvatskoj

Kao preduvjet da ste stanovnik Hrvatske, morate znati kvalitetno kukati. Jednostavan primjer. Ako ste poslodavac, kukate kako vam radna snaga nista ne valja i kako su neobrazovani i lijeni. Ako ste posloprimac, obvezno kukajte kako je vas sef/ica budala, kreten i antikrist. Inace nemate sto traziti u Hrvatskoj.

Postoji vise zivotnih stilova u Hrvata. Pogledat cemo najuspjesnije.

a) tajkunsko mlado
Otac vam je prije rata dobri samoupravljac koji je zivio na grbaci onih koji su stvarno radili i bio je povezan s bivsim rezimom. Za vrijeme demokratskih promjena pravilno je odabrao stranu, te je uspjesno privatizirao dio drustvene imovine, prodao-kupio, docepao se nekih para i sad ste glavni baja u vasem kraju.

Vi se nemate sto brinuti. Trosite cacine pare i ubijte se od zivota. Tko jebe jalne Hrvate, cale je sve posteno zaradio, sve su to zli jezici, koji tvrde drugacije. Da su drugi radili, isto bi imali, a ne bi jalni.

b) politicar i politicki pomladak
Iako vas svi mrze i svi vam spominju mater u raznim kombinacijama, mnogi bi bili na vasem mjestu. Nemojte se isticati, slijedite sto stranacki sef govori, uvijek ga budite spremni pokopat, ako ga netko jaci nadvlada u stranci, imajte kratko pamcenje, te ako vam se posreci, stranka ce vas uguziti u nekav mjesni odbor, a ako je vece srece slijedi mozda zupanijska skupstina, a ako je stvarno srece, dodjete i do Markova trga, samo dizite ruke, ne razmisljajte puno i unovcite vas polozaj.

Ako ste pomladak, sredit ce mamica/tatica ako nesto zajebete, pa ubili nekog na cesti, nokautirali kakvu nevinu dusu i/ili bacili nju/njeg u komu, pred politikom (i to pogotovo lokalnom) svi se micu i sva su vrata otvorena. Mamek/tatek znaju kak se dela.

c) prosjecni hrvatski lijeni zmukler
Zaposleni ste, iako pet puta kvalificiranije osobe od vas za taj isti posao, smrde na burzi, ali 'ko ih jebe kad nisu imali joker "rodjo" ili joker "stranka". Na poslu se pravite da non-stop nesto radite, a ne radite zapravo nista, osim minimalnog, da vas ne otpuste. Predlazate "teamwork", puna su vam usta pohvale za sefa, ako ste imalo sarmantni, nadjete neku dobrohotnu dusicu da za vas nesto odradi, jer ste vi zaposleni citanjem novinama, kracenjem vremena na internetu ("oni ce meni zablokirat fejsbuk, ma da ne bi") i opcenito teskim zivotom u firmi. Svatko barem poznaje jednu ovakvu individuu.

d) daroviti studenti
Ucite, jos vise ucite, nadjite neku dobru dusu na fakultetu. On/a vam sredi stipendiju i nikad vise ne morate vidjeti Hrvatsku, do kraja zivota su za vas drug marsal Josip Broz Tito i poglavnik Ante Pavelic likovi iz loseg stripa. Plus toga, nakon pet godina pozaboravljate sve gluparije iz domovine i mjesec koji provodite u Domovini, sve vam je divno i krasno. Krasan Jadran, krasan zavicaj.

e) fakat ste privlacni

Bogato se udajte/ozenite.

f) financijski genijalac
Doci cete do novca bez obzira na sve.
Ali takvi ne gube vremena na blogovima.

Ostale skupine gradjane (nezaposleni, seljaci, radnici, obrtnici, prosvjeta, cijeli treci sektor) su uglavnom generalno nezadovoljni, pa ne preporucam njihov lifestyle (kaj nije novohrvatski bas hercig?).

Bonus
Kada upadnete u birtiji u "politicki cas", slusajte koja je strana dominantna. Ako je protuvladina onda se ukljucite s "prokleta Kosorica". Onda je provladina onda se ukljucite s "prokleti Josipovic". Pljujte po Crkvi "prokleti pedofili i pljackasi", vecina ce veselo uskociti, jer evo bas vas je jucer neka casna krivo pogledala na semaforu.

Opcenito, zapocnite svaki razgovor joj kak je meni tesko. Ako ste mladi, onda vam je tesko od proslovecernje pijanke i popratnih dogadjanja poslije i neopisivo vas boli kurac za cijeli svijet. Ako ste zaposleni u privatnom sektoru onda vam je tesko od sefa. Ako ste zaposleni u proracunskom sektoru onda patite jer nitko ne shvaca da zasto bas vama zele uzeti bozicnicu i cijeli svijet se urotio protiv postenih i radisnih birokrata. Ako imate posla s penzionerima, oni ce s vama rado podijeliti zivotnu radost posjeta svim mogucim bolnicima u radijusu od 100 kilometara, te slijedi podjela svakog detalja neugodne lijecnicke pretrage, jer kad su oni bili mladi, sa 14 godina su se zaposlili (a ne kao ovi danas, studiraju li ga studiraju), nisu imali kaj jesti (mislim, tko je vidio toliko pekara), ali nisu se bunili, vjencali su se sa 15, pa nisu kao danasnja djeca jebavali uokolo (a taj pojam ide ide za penzice do 45. godine zivota), svi su isli u crkvu (makar se nije smjelo), te nitko od njih nije taknuo alkohol, a cigarate su bile luksuz za gastarbeitere. Ono teza patnja, ali je drug Tito bio pravi i svatko je imao auto (made in Kragujevac), zaposlenje i moglo se ici kupovat zapadnjacku kramu u Trst i Graz, a ne kao mi danas koji kupujemo zapadnu kramu u razlicitim mallovima.

Ma zanemarite sve napisano. Mislim, kraj svijeta ce uskoro, jer hrvatski mediji tvrde da smo na rubu gospodarskog kraha (a medijski strucnjaci tvrde da su krivi Cho&Suker, jer navodno proracunski manjak je nastao zbog njihovih kremsnita), ako nece gospodarstvo, onda ziher hoce majanski kalendar, samo sto se nisu digle Maje iz grobova i zasamarale sve glupe novinare sirom svijeta.

Jednostavno Hrvatska je zemlja u kojoj nema nicega, svi zive pod vedrim nebom, nema stranog proizvoda, automobili su rijetkost, te pojava kompjutera je ogranicena, tako da je vecini gradjana Internet nepoznanica. Stvarno ne znam kako Hrvatska dozivi novi dan uz takvu strahovitu patnju.

A nisam ni ja nista bolji od mojih sugradjana. S kim si, takav si. Kukam i ja.
Dakle, jos jednom; uh, sto nam je tesko.

Pero Panonski

P.S. Koliko je hrvatsko drustvo pocijepano govori primjer ove ankete: http://www.monitor.hr/anketa/?page=vote,results,944 .


Post je objavljen 20.04.2010. u 08:28 sati.