Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/popopolis

Marketing

RECENZIJE: Robyn, Uffie, Sia, Ciara, Mia, Usher, Guetta, Cudi,Tiesto, Kelis, Furtado...

contemporary POP

Robyn:''Dancing on my own''
Ganuti disco ili ga uganuti.
Na novom povratničkom albumu ''Body talk part 1'' proslavljene Šveđanke ima puno boljeg materijala za single od ove sparušene pjesme (''Fembot'' ili ''None of dem'')...
Image and video hosting by TinyPic
Pošteno je reći da pjesma kroz emocionalnu osjetljivost, tamnu stranu i dublji smisao dobiva na težini te se izdvaja u svom žanru, ili se tugom sama isključuje, postaje nepodobna za disco.
Robyn se može samo nadati da Gaga neće izdati ''Dance in the dark'', kobnu sestru blizanku ove pjesme.
Best part:
I'm in the corner, watching you kiss her
(Oh, oh, oh)
I'm right over here, why can't you see me
(Oh, oh, oh)
I'm givin' it my all, but I'm not the girl you're takin' home
(Ooh, ooh, ooh)

-> plesni podij nije baš najsretnije mjesto za izazivanje suosjećanja.
Ocjena:-3/5

Ciara: ''Ride''
Nenapaljiva seksualana maštarija.
Ciara sprema 4. studijski album pa zagrijava atmosferu novim singlom ''Ride'' na kojem joj se pridružio Ludacris.
Image and video hosting by TinyPic
Ne znamo što se točno pjesmom pokušava iskazati, no poigravanje riječju ''ride'' je monotono izbalansirano prigušilo kontroverzu, izgubilo onu šokantnost (ovako aranžirana može proći i na katoličkom radiju). Na kraju nije ni bitno što je Ciara –zajašila- jer su laganim tempom i opuštajućom melodijom upristojili moguće asocijacije do te mjere da smo skloni povjerovati u priču o autima…Ludacrisov dio je nešto eksplicitniji (jaukneš kad dođeš do vrhunca) no dosadan tok pjesme vas ne može uzbuditi (osima ako ne gledate spot, nije Ciara adidasov model tek tako).
Best part:
Like a motherfu**g freak
-> psovka malo zašteka pjesmu i prene vas iz sna
Parenjem ''Rude boya'' i ''3'' biste dobili ovakvog mačića za u vodu baciti…
Ocjena:2/5

Uffie: ''ADD SUV''
Uzeti tableticu protiv mučnine na putovanjima…
Prvi album ove američke Parižanke iz Hong Konga se očekuje u 5./6. mjesecu, a ovo je novi single.
Image and video hosting by TinyPic
SUV vozilo, Hiperaktivna Uffie zbog deficita pažnje na suvozačevu mjestu, Pharrell Williams za volanom, gepek krcat multikulturalnošću, nabrijani zvučnici, treperavi žmigavci i svi mogući dodatci viđeni u ''pimp my ride-u'' vas mogu povesti u ludu vožnju kroz naprednu, urbanu pjesmu i kompleksan tekst koji se psihodelično dotiče komunalnih problema od kompleksa ghetto četvrti do snobovskih susjedstava na normabelima.
Best part:
Schizophrenic, photogenic
Psychogenic, hallucinogenic,
Manic depressive aggressive…

-> sjesti u auto s takvim divljacima je potpuno krivo, ali zabavno.
Ocjena:-4/5

Sia: ''Clap your hands''
Kad si sretan lupi dlanom ti o dlan
Image and video hosting by TinyPic
Australka ponovno uspijeva zadržati interes na svojoj otkačenoj naravi bez prelaska iz cool u iritantnu zonu. Osim glazbenog, raduje nas i likovnim talentom (vidi spot) koji pojačava njezino pozitivno zračenje.
''Clap your hands'' je vedra pjesma, zamišljena da odagna mizeriju i oraspoloži slušatelja. Srž stvari je otvaranje puta zabavi svjesnim zanemarivanjem problema . Nesretna dokolica se samo natuknula pa ne kvari optimističnost ukupnog dojma. Nasmiješeno odgovaramo Siinom pozivu na provod i pljeskanje no nije nas sasvim animirala na ples (više je za statično guštanje).
Ocjena:4/5


M.I.A.: ''Born free''
Libertas u nuklearnom ratu.
Eksperimentalni singl kojim pjevačica odbija uspjeh na mainstrem-u, kojeg joj ga je ''Paper planes'' praktički zajamčio. ''Born free'' je ipak samo buzz single pa se nadamo nečem probavljivijem za konačni odabir.
Image and video hosting by TinyPic
Pjesma je u najmanju ruku drugačija, neuredna i bučna. Otvara ju pucnjava, agresivne udaraljke pulsiraju, pa još manipuliranje vokalom da zvuči ko pokvareni razglas na nekom vojnom maršu, vika, cika, kojekakvi zvuci uništenja…sve je to za nas prestresno, ali uznemiravajući efekt razaranja je barem potaknuo neko razmišljanje, što sve druge pjesme na ovom popisu nisu, ni blizu…
Ocjena:3/5

* * *

Disc-jockey in control

David Guetta & Kid Cudi: ''Memories''
Jednom poslušate i već ju znate napamet.
Kid Cudi je superstar na pomolu, a suradnja s najtraženijom robom pop menadžera, Guettom će ga približiti svjetini (win/win za sve).
Image and video hosting by TinyPic
Šteta što su nam sjećanja na recentne Guettine hitove toliko svježa da iz pamćenja povlačimo, možda i umišljene, sličnosti pa nam ''Memories'' zvuči nelagodno poznato.
Na stranu uvriježeni piano u pozadini i repeticiju 2-3 stiha; pjesma je dobra. Cudi je ušao s cool stavom u pjesmu pa lijenim, opornim vokalom insinuirao nečestitu atmosferu noćnog izlaska (premijerka bi imala što reći o seksizmu u spotu za ovu pjesmu).
Best part:
Hey, hey, (u-u-u-u), yeah, yeah.
->skroz kužno.
IT dečki moža nisu napravili nešto novo, no ova brija svima prija.
Ocjena:3+/5

Usher & Will i am: ''OMG''
Za obeznaniti se od bilo alkohola, bilo umora, bilo čega…
Image and video hosting by TinyPic
Nije dobro kad se producentov potpis lakše iščitava od pjevačeva. Will I Am-u bi bilo lakše da je našao nekoga s manjim vokalnim mogućnostima, a ne se pretrgao oko degradiranja Usherova glasa u skroz ugodnu , ali neizazovnu interpretaciju. Neosporna je privlačnost nenapadnog singla koji paše kao glazbena podloga u gotovo svim prilikama (od učenja do plesanja); osvaja iz drugoga plana.
Ocjena:3+/5

Benny Benassi & Kelis: ''Spaceship''
Sa slijepim putnicima koji ne prolaze kao takvi…
Image and video hosting by TinyPic
Talijanski DJ lansira novi single s budućeg albuma. Kelis se na ovom svemirskom brodu našla u ulozi kopilota, a apl.de.ep (član Black Eyed PEasa) i JEan Baptiste (producirao'' Boom Boom Pow'') ukrcani za hologramsku razonodu. Banaliziranjem stvar svodimo na neželjeni nastavak BEP hitova (kao kada se snime nastavci ili remakeovi filmova s promjenjenim glumcima u glavnim ulogama). Benassija ne možemo kriviti za lijepljenje na tuđi uspjeh jer je zapravo ostao u svojoj glazbi; nehotično se uklopio u sada popularan zvuk. Mnogi drugi ipak zlorabe trend pa nam se ''Spaceship'' izgubio u prostranstvima, dosadio u warp pogonu.
Ocjena:2/5

Dj Tiesto & Nelly Furtado: ''Who wants to be alone''
nedovoljno začinjena tjestenina
Image and video hosting by TinyPic
Europskim dj-ima je upala sjekira/kašika u med kada ih je pop mašinerija odlučila sve promovirati u producente pa se više ne moraju zadovoljavati remiksiranjem hitova nego ih iz prve ruke stvaraju. Tako se i ovaj Nizozemac probio preko trance-a, techno-a, housa do masovne distribucije u suradnji s poznatim imenima. Ovoga puta elektroničku brlju pokriva/prodaje ugodan glas miljenica naroda Nelly Furtado. Poliranjem hrapave podloge i pasiviziranjem ritma dobila se lagana melodija koja ostavlja prostora za dopadljivu pjevačicu i jednostavne stihove o priželjkivanju društva pod mjesečinom. Ne sviđa nam što je Nelly-in vokal filtriran da zvuči neobično nepoznato, a ustvari obično.
Best part:
right next to me, you wanna be
till the sun comes up, im out of my head x5

-> tipičan most koji odlično pali kod pjesma kojima nešto fali
Ocjena:-3/5


* * *
FIFA world cup 2010.
Image and video hosting by TinyPic
Shakira: ''Africa''
Image and video hosting by TinyPic
Kelly Rowland: ''Everywhere you go''
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 19.04.2010. u 19:49 sati.