Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Kako izgraditi samopouzdanje djetetu!?

Upsich

Možda kada ste čim ste pročitali naslov ste uzbiknuli, "pa to svatko zna!!" Na žalost, dovoljno je otići u svako dječje igralište i lagano se baciti u "industrijsku špijunažu", i doći ćete do poraznog zaključka. Podosta roditelja uopće ili djelomično shvaća ovaj zadatak ozbiljno.


Kažu stručnjaci da samopouzdanje dolazi od osjećaja pripadnosti, vjerovanja da "mi to možemo" (mali citat iz Dore :-) ) i znanja da se naše akcije vrednuju i cijene. Mudro zar ne? I vrlo jednostavno. No kao i sve iz roditeljskog zanimanja puno jednostavnije zvuči na papiru nego sam proces u praksi.

No ukoliko odgojimo dijete sa vrlo visokim stupnjem samopouzdanja 90% našeg posla je sjajno obavljeno. A dio tog posla je i gledanje kako se naše malo zlato penje na tobogan koji je netko sagradio a da nikada dijete vidio nije, te su ljestve strme, nema zaštite, sve leluja. I ne smijemo ništa reći. Koliko god bili jaki porivi u nama. Naravno kada dijete uspješno "obavi" zadatak smijemo vikati bravooooo!!!

Ukoliko smo to napravili tako dijete će biti ponosno i puno samopouzdanja. Problem sa ovim spomenutim je da je isto promjenjivi osjećaj. Koji put se probudimo jaki i puni samopouzdanja a opet drugi put ne možemo ništa i svega se bojimo. Isto tako je kod djece.

No sa time se ne možemo bojati. Ali naš zadatak je da dijete razvije ponos, ljubav i poštovanje prema samome sebi ( i svojim kulturološki korijenima, obitelji i svijetu) a najviše vjeru u svoje sposobnosti da se nosi sa promjenama u životu ( a kada to stavimo u svijet trogodišnjaka to je znanje da napravi dvorac od kockica koji se ne ruši i što je još važnije da ukoliko se sruši slegne ramenima i počne graditi novi dvorac ispočetka).

Kao što sam već rekao, to je sve jednostavno na papiru. Kako razviti efikasne strategije razvitka dječjeg samopouzdanja??

Dajte mu ne uvjetovanu ljubav!!! Dijete će biti samopouzdano ukoliko zna da ga roditelji vole bez obzira kako se ponašao i što napravio. Dijete će biti sretno ukoliko zna da ga volite bez obzira na njegove strahove, probleme, temperament ili mogućnosti (to posebno vrijedi kod roditelja, djece i sporta). Djecu treba grliti, ljubiti i govoriti da ga volite na što je moguće više, u minuti, satu i danu!! Jednom tjedno se uopće ne računa. Ukoliko treba kazniti dijete, morate biti sto posto sigurni da djete shvaća da se kažnjava njegovo PONAŠANJE a ne ono samo kao jedinka. Nemojte djeci nikada govoriti "ti si zločesti dečko, kako možeš biti takav". Ono što trebate reći je slijedeće; " Baciti Marini tortu na glavu, nije bilo lijepo. Mogao si ju ozlijediti a i sada je moramo oprati. Nemoj to više raditi." Vrlo jednostavno, zar ne??

Pronađite svaki dan dio svog vremena u kojem ćete se sto posto posvetiti djetetu. Takvo ponašanje je jedan od najboljih puteva ka odgoju djeteta punog samopouzdanja. Iz jednostavnog razloga, dijete će znati da mislite da vam je vrijedno, važno i dragocjeno. To ne znači da morate biti cijeli dan sa svojim klincem. Ukoliko vam je raspored "gust" i deset minuta je dovoljno. No zapamtite, tih deset minuta morate imati 100% svoje pažnje fokusirane na dijete. A ukoliko stvarno nemate vremena, ne muljajte. Rečenica tipa "dobro pokaži mi što si nacrtala i poslje moram ići oprati veš" je sjajan način za reći djetetu volim te i puno mi znače tvoji crteži ali žao mi je što nemam više vremena za posvetiti ga tebi.

Naučite dijete da postoje granice. Napravite nekoliko pravila. Naravno, smislenih. Npr. Ukoliko kažete dijetetu da mora kekse jesti u kuhinji nikako mu ne dozvolite da luta po stanu i žvače kekse. Saznanje da su neka obiteljska pravila "uklesana u kamenu" daje djetetu osjećaj sigurnosti. Svjesni ste da ćete se osjećati ko papiga od ponavljanja pravila ali uskoro će dijete početi "igrati" po istima. No budite sto posto sigurni da su pravila jasna i da vjerujete djetetu da će ih se držati.

Ponudite mogućnost odabira. Dajte djetetu da bira između dvije mogućnosti. Znate kada su mali njihov mozak je brz, mašta aktivna i mogućnosti se naprosto roje u tim glavicama. Npr. Nemojte ih pitati što želiš obući. Jednostavnije i kvalitetnije pitanje je; "hoćeš obući majicu sa Dorom ili onu sa princezom?" Dijete samo bira, raste mu samopouzdanje a vi ćete stići u vrtić dovoljno rano i nećete zakasniti na posao. A ako ga samo pitate "što želiš obući"......

Poduprite rizike dok god nisu "preopasni". Ohrabrite dijete da istražuje nove stvari, neka proba različitu hranu, pronalazi nove prijatelje i juri niz najviši tobogan. Uvijek postoji opasnost od "neuspjeha" ali bez rizika nema niti šanse za uspjeh. Pa neka dijete eksperimentira, a vi se ODUPRITE onoj odvratnoj želji za intervencijom koja čući u svakome od nas roditelja. Teško, ali bez toga dijete će imati hrpu problema u kasnijem životu. Evo nekoliko primjera: oduprite se želji da pomognete djetetu koje se uzrujava kada ne može skužiti novu igračku, pričekajte malo, tek kada postane nemoćno uskočite. Ovdje balansirate sa svojom željom da zaštite dijete sa potrebom djeteta za istraživanjem novih stvari.

Dozvolite pogreške. Druga strana medalje ukoliko dozvolite djetetu rizike je da će tu i tamo napraviti grešku. To su vrlo vrijedne lekcije za samopouzdanje vašeg djeteta. Pa obucite mu jaknu ukoliko želi. Nema veze jeli vani 30 stupnjeva. I kada se dijete počne žaliti da mu je prevruće, zatomite jaku želju za rečenicom "rekao sam ti", jednostavno izvadite majicu sa kratkim rukavima i recite mu, "pokušaj ovo obući, znaš jako je vruće!" Tako nećete uzdrmati djetetovo samopouzdanje, a ono će naučiti da je uredu tu i tamo pogriješiti. A ukoliko vi napravite grešku, jednostavno je priznajte, to šalje snažnu poruku djetetu i lakše će prihvatiti svoje, vlastite pogreške.

Olakšajte mu uspjeh. Kupite odjeću koja se lako oblači, mali stolčić će olakšati pranje zuba i ručica, knjige i igračke smjestiti unutar njegova dosega. Ukoliko klincima, već od dvije godine, damo mogućnosti da se sami brinu o nekim svojim potrebama, pomogli ste da postane samostalniji. A o ponosu koje će izazvati kod djeteta činjenica da nešto radi sam, ne moramo niti govoriti.

Proslavite pozitivne događaje. Često previše ističemo loše stvari. Dajmo si truda i proslaviomo dobre. Na primjer, čim se tata vrati sa posla recite mu; "Marina je danas sama prala ruke". Marina će se rascvjetati od ponosa a tati ćete dati priliku da svojim odgovorom dodatno probudi samopouzdanje kod djeteta. . I budite jasni. Dijete ne shvaća pohvale tipa; "dobar posao". Ali rečenica, "hvala što si tako lijepo čekala sa mamom u redu", je djetetu jasna.

Slušajte! Ako vaše dijete ima potrebu pričati, stanite i poslušajte. Dijete MORA znati da potrebe, osjećaje, želje i strasti netko sluša i cijeni. Pomozite djetetu da se nosi sa emocijama rečenicama poput, "znam da si žalostan jer moraš reći bok svom prijatelju". Prihvaćajući djetetove emocije, bez da sudite o njima pokazujte da ozbiljno shvaćate što dijete ima za reći. Naravno, vaši osjećaji također moraju biti podijeljeni, "uzbuđen sam jer idemo gledati Dinosauruse" je jednostavna rečenica a klincima puno znači.

Ohrabrujte ga. Svako dijete treba od svojih bližnjih podršku, tipa; "Vjerujemo da ti možeš. Vidim da se trudiš. Samo naprijed!". Ohrabrenja su proces učenja a ne samo nagrade. Dakle recite djetetu, hvala kada pospremi knjižice, iako je zaboravilo na one pod krevetom. Nasmiješite mu dok se bori sa vilicom iako je većina hrane na podu. I čvrsto ga zagrlite ukoliko pjeva pjesmicu a zaboravilo je na hrpu riječi iste...

Velika je razlika između OHRABRENJA i NAGRADE. Prvo nagrađuje osobu, drugo nagrađuje zadatak. A vaše dijete je osoba. Nagrade će natjerati vaše dijete da misli da je dobro samo ukoliko nešto dobije. Što je vrlo loše.

Razmislite o slijedećem. "Lijepa ti je slika, vidim da voliš ljubičastu bolju" u usporedbi sa "ovo je najljepša slika koju sam vidio u životu". Prva je ohrabrenje a druga nagrada. A previše takvih rečenica može uzdrmati samopouzdanje djeteta zbog prevelikoga pritiska na nove uspjehe..

I ne zaboravite najvažnije: Ne pripremate svijet za dolazak djeteta, već dijete za dolazak u svijet.

Home

Post je objavljen 19.04.2010. u 11:52 sati.