Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Poznati trešnjevački park nekad i sad

Dragi moji, već sam spominjao ovih dana ono poznato dječje igralište u Zorkovačkoj ulici na Trešnjevci ... poznato je po tome što je to prvo dječje igralište koje se planski izgradilo u jednoj radničkoj četvrti (u tadašnjem naselju Prve hrvatske štedionice na prostoru između Tratinske, Krapinske i Selske ceste), a dodatna zanimljivost je što je u njegovom sklopu sagrađen i mali dječji bazen koji je zaista neko vrijeme funkconirao (u njemu se kupala i moja mama tokom kasnih 40-tih dok je živjela u nedalekoj Novoj cesti!).

I, zaslugom ovih dana već spominjanog VT-a (kojem se od svega srca zahvaljujem na ovom prilogu!), dobio sam nekoliko starih fotki tog parka koje potječu negdje baš iz 40-tih ili možda ranih 50-tih ... a jedna je čak sa svečanog otvorenja parka 22.06.1940.! Fotke potječu iz ostavštine Smiljana Klaića, jednog od prvih zagrebačkih pejzažnih arhitekata, i zanimljivo je usporediti ih sa današnjim stanjem tako da ću vam ih pokazati u usporedbi sa mojim fotkama snimljeniam pred nekoliko dana!

(naravno, objektiv mojeg aparata nije identičan onima kojima su snimane fotke tako da nisam uspijevao baš u tančine pogoditi izrez fotki, ali nadam se da vas to neće previše smetati!)

Za početak, evo fotografije sa otvaranja parka sa natpisom na poleđini:


Ustupio za objavljivanje: VT

U parku je tada bila postavljena skulptura nepoznatog autora (na čijem mjestu je sada oštećeno proširenje zida - tada ga nije bilo), u pozadini se vide crkva Sv. Blaža i osnovna škola na Selskoj koje su bile nedavno sagrađene.Pogled sa istočne strane parka prema zapadu. U prvome planu je fontana koju su vandali nedavno uništili, dok su osobito zanimljive velike vaze na rubu stepeništa! Uočite desno u pozadini zgradu škole na Selskoj!Istočna strana parka: pogled sa juga, od Kostelske ulice. Stare klupe su još danas u upotrebi, no od cvjetne gredice nema ni traga, nju zamjenjuje travnjak kojeg često zagađuju psi svojim izmetom (iako se u blizini, preko puta Zorkovačke, nalazi travnjak baš namijenjen psima).Pogled od istočnog stepeništa ka jugu - klupe su i ovdje iste,a uočite da je čak i klackalica još uvijek na svojem mjestu!Pogled ka sjeverozapadu, negdje od malene "svlačionice". Na mjestu današnjeg pješčanika je duboka rupa, valjda namijenjena baš za tu svrhu. Uočite u pozadini gradske zgrade kod Meršićeve ulice te dimnjak Ciglane u Črnomercu!Zidić pored stepenica, uočite mlađahne breze i u pozadini građevinu škole.Ne znamo tko je privlačna gospođica wink, no zato primjećujemo vrtlare u pozadini i već sagrađenu kuću na uglu Mirkovećke ulice koju danas kriju stare jele!Iako je park i danas vrlo ugodno mjesto za odmor i dječju igru, šteta što nije obnovljen ... pretpostavljam da je među ostalim za to zaslužan baš status zaštićenoga objekta koji sigurno umnogome poskupljuje obnovu, no nadam se da će i ona kad-tad uslijediti!

Post je objavljen 19.04.2010. u 10:29 sati.