Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Gdje je nestao NOGOMET ??

..




Ovih dana slusam na radiu pjesmu od Gorana Bareta "Gdje je nestao covjek" , a istovremeno citam na Indexu.hr statistike lose posjecenosti nasih nogometnih utakmica pa se zapitam "Gdje je nestao nogomet" ?
http://www.index.hr/sport/clanak/ima-li-spasa-tom-hnlu-gledanija-je-i-bosanska-premijer-liga/486521.aspx

Sjecam se vremena kada smo svi masovno isli na nogometne utakmice sa zadovoljstvom i ponosno navijali za svoje klubove bez straha da ce nas neki krteteni koji se nazivaju navijacima napasti ili razbiti nam auto kao sto se sada desava .
Sjecam se i vremena od puno godina kada se nije znalo koliko zaradjuje Dragan Dzajic, Dusko Bajevic, Safet Susic, Mehmed Bazdarevic, Kranjcar, Ciro, Osim, Miljan Miljanic i ostali, a nije ni bilo potrebno to znati kada nisu zaradjivali milijune kao sto je to danas slucaj u nogometu. Tada su klubovi bili gradjanski a igraci su igrali radi sporta a ne radi novaca.
Pogledajte samo danas kakva auta voze i koliko zaradjuju igraci HNL koja je po svim statistikama manje posjecena na utakmicama cak i od Bosanske, Madjarske, Slovacke, Ceske, Austrije i po pisanju Indexa.hr nalazimo se po posjecenosti utakmica na trecem mjestu , ali odpozada.

Danas je to sve postalo drugacije.
Igraci igraju radi novaca, manageri uzimaju debelu lovu na transferima igraca , oko nogometa se vrte debeli novci od grada, sportske zajednice, nogometnog saveza, turisticke zajednice i ostalih a rezultati uzasni, sto sve ne smeta mnogima da se na tome bogate.

Zapitam se cesto kako igrac u jednom klubu (da ne imenujem) HNL, moze zaradjivati toliko novaca ili da se nudi nekoliko milijuna jednom R. Kovacu kada na utakmicu dolazi prosjecno oko 2453 gledaoca ?
Od kojih je to novaca i tko sve to financira i placa ?
Bit ce ludi gradjani i porezni obveznici koje nitko i ne pita.
Treba li jednom Dinamu sagraditi novi stadion od 50 000 mijesta za posjetitelje kad mu ionako na utakmice dolazi jedva nekoliko tisuca gledalaca i sta o svemu tome misle gradjani ali ne oni koji studiraju ili se skoluju, nego oni koji zaradjuju i placaju porez .?

Danas su dosla i druga vremena.
Djeca i maloljetnici postanu navijaci iz nekih drugih pobuda a o nogometu i sportu ne razmisljaju na nacin kao sto smo mi nekada.
Fora je cijeli tjedan igrati igrice na Play Station, Nintendo ili pisati na Facebooku, MSN, SKYP-u , a onda kad dodje Nedjelja sakupiti ekipu, otici na utakmicu i napasti nekoga tko je slabiji ili nedaj Boze iz drugog grada ili druge zupanije.

Danas se svi cude da je tako malo ljudi na utakmicama ali pitam se kako ja sa svojom djecom da odem na neku utakmicu koja je kvalitetom ionako losa, sa preplacenim igracima, podmicenim sudcima, napuhanim managerima, dogovorenim utakmicama, koji ce to ionako svi demantirati.
Trebam li strahovati za sigurnost sebe i svoje djece u sopstvenoj drzavi ako ne nosim dres "pozeljan" domacinima ?

Hajduku pad gledanosti od 37 posto, a Dinamu nevjerojatnih 44 posto vjerovatno ne smeta zato sto ce igraci dobiti svoje ugovorene plate kao i treneri, uprava, manageri i ostali i nije vazno ako ce na utakmici biti samo 300 gledalaca, kad to svejedno placa grad i porezni obveznici.
Pitam se koliko bi igraca ostalo igrati u nasim klubovima kad bi zivjeli od prodaje ulaznica ?

Ja sam apsolutno protiv privatizacije gradskih klubova o kojima treba racuna da vode grad i zupanija, ali u njima da igraju igraci za normalnu GRADJANSKU platu na amaterskoj bazi.
Mamic, Kerum i slicni njima neka sebi sagrade stadione i svoje milijune podijele igracima ako sa njima budu mogli zaradjivati.

Iskreno se nadam da ce u sto skorije vrijeme Davor Suker preuzeti vodstvo Hrvatskog Nogometnog Saveza i da ce tada prestati bacati banane u nogometne terene i izvikivati nacionalisticke povike vrijedjajuci druge ljude.

Volio bih da nogomet postane sport kao sto je nekada bio ali vise ne vjerujem u bajke.






Post je objavljen 19.04.2010. u 07:32 sati.