Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Glede & unatoč stanja na Blog.hr-u

Long time no read, my friends...

Mnogo prašine se diglo oko ovih reklama u našim boxevima za igre.hr. Osobno, veći mi je problem kad mi se kad otvorim blog na sred ekrana ispizdi pop up reklama, ili ona grozomorna vip music club glazba, sjećate li se?

Ne bih htio da se ovaj post shvati kao ulizivanje uredništvu, jer to mi nije namjera, ali određena doza realizma ipak mora postojati. Blog.hr je "besplatan" alat. Besplatan pod navodnicima jer je uistinu besplatan nama, koji za njega ne plaćamo ništa, ali ipak svojim vlasnicima generira neke troškove, kao što su održavanje servera, popravci raznih bugova (doduše, donedavno su po ovom pitanju bili poprilično lijeni, ali stvari se popravljaju).

Osobno, kad bih znao da će prihod od oglašavanja stranica igre.hr značiti više novca za unapređenje razine usluge blog.hra sam ću im kliknut par puta.

Nažalost, uvjeti korištenja servisa Blog.hr su smiješno nedorečeni, i trebalo bi to puno bolje odraditi. Treba shvatiti da ova blog stranica nije naše vlasništvo. Za razliku od Ferala koji je bio "vlasništvo onih koji ga pišu i čitaju", Blog.hr ima svoga vlasnika, koji ima pravo raditi sa svojom stranicom skoro sve što želi. Upravo tu su zakazala pravila korištenja, jer recimo jedan workaround za one koji ne žele imati reklamu na blogu je bilo da izbrišu ili stave između tagova za komentar varijablu $banner$ bi zapravo mogao predstavljati prekršaj pravila korištenja.

Najbolje je to složila Modesti Blejz u jednom svom komentaru:


u svakom slučaju, potpuno se slažem - staviti reklame bez pitanja i mogućnosti izbora autora bloga je frustrirajuće, ali pravno gledajući vlasnik bloga može raditi što hoće a vlasnici bloga nažalost nismo mi nego blog.hr
mi jesmo autori i vlasnici sadržaja, ali ne i prostora u koji taj sadržaj stavljamo, u tom smo pogledu ovdje samo gosti, korisnici koji besplatno koriste ovaj alat, pa smo kao i svi podstanari zauzvrat prisiljeni slušat gazdu, tako da moramo trpit spam, reklame i ostalo smeće. i mene živcira vjeruj mi :0(


Naravno da se, kao i uvijek prijeti i gašenjem bloga, odnosno prelaskom na drugi blog servis ili vlastitu domenu. Naravno, to je uvijek moguće, ali, budimo realni, blog.hr i njegovi korisnici žive u određenoj simbiozi. Mogao sam ja prije godinu i pol registrirati domenu jedvagenij.com, uzeti kakav jeftini hosting, metnuti Jooml-u ili neki drugi CMS i eto mi bloga - godišnji troškovi možda petstotinjak kuna, spoznaja da sam gazda svog bloga - neprocijenjivo... ali, pošto nitko do tad nije čuo za nekog tamo jedvagenija, vrlo vjerovatno da bi mi promet bio vrlo mali.... Ovako mi blog.hr, kakav god da je šalje nekakav promet, i u jednu ruku mi je stvorio neko ime. Trenutno google potraga za jedvagenija daje nekih petnaestak tisuća rezultata. Prije dvije godine, možda niti petnaest rezultata.

Ovdje bih se osvrnuo još i na off topic komentiranje na naslovnici, mislim da prethodna tri posta na naslovnici nisu imala niti jedan on-topic komentar.

I nešto za blogericu Promatram, razmišljam. Na naslovnici je u jednom komentaru izjavila:


Nije bitno što me blogerica bugenvilija popljuvala, kod mene njen komentar jer ga je kod sebe obrisala, bitno je da sam ja, ne znam za vas ostale blogere, stavila ZABRANU korištenja bloga u komercijalne svrhe.
Jer, oni su u postavkama postavili pitanje nama kad smo otvarali blog da li dozvoljavamo korištenje bloga u komercijalne svrhe.
Naravno da sam stavila ZABRANU koju oni nisu ispoštovali.


Draga blogerice, zabrana koju spominješ odnosi se na sadržaj bloga, ne na sam blog. Dakle, da pojednostavnim, ne može netko uzeti nešto što sam ja objavio na blogu, metnuti to u recimo novinu i naplaćivati tu istu novinu, bez moje suglasnosti...

PS. Čestitka Medu na almost cool listi, još jedan bloger koji je odavno trebao tu biti, odlično piše!!!


Post je objavljen 18.04.2010. u 17:56 sati.