Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Janjevci u okružju slavonskih mjesta, kvarnerskih otoka i bosanskih planina


Snimio: Vanja

Ne znam koliko poznajete Donju Dubravu: nju čini splet nekoliko širih ulica i mnoštva užih uličica i njihov donekle pravilan "raster" u dijelovima bližim Aveniji Dubrava (nekoć Ulici prosinačkih žrtava) se prema jugu, a pogotovo jugoistoku potpuno gubi, a vrhunac tog "nereda" je u dijelovima pored Čulinečke i Branimirove ulice.

Ulice u Donjoj Dubravi su nazvane pretežno prema toponimima, uglavnom prema nazivima mjesta ... a u tom jugoistočnom kutu prevladavaju toponimi iz Slavonije (Osječka, Pleternička, Belišćanska itd.), zatim imena bosanskih planina (Treskavička, Tušnička, Šatorska, Motajička itd.) te imena primorskih mjesta i otoka (Ilovička, Susačka, Jurandvorska, Banjolska, Ledenička, Vinodolska itd.) uz Južnu ulicu i nekoliko ulica imenom Luka koje se tu nalaze već više desetljeća i vrlo vjerojatno su starije od svih ostalih ulica.

I, usred sve te geografsko-prostorne "mješavine" nalazi se jedna ulica sasvim posebnog imena: Janjevci. Kako je ona dobila to ime, pojma nemam: možda su se baš u njoj nastanili doseljenici iz poznatog kosovskog mjesta naseljenog hrvatima koji su se tamo doselili iz Dubrovnika još u srednjevjekovno doba (njih ima u Donjoj Dubravi mnogo više nego u ostalim dijelovima grada) ili se to netko dosjetio pa je posvetio njima u čast ... no, kako god bilo, ulica postoji. Nema u njoj ništa posebno osim imena, no, eto, i samim time je dočekala svoj trenutak slave. wink

Koga zanima malkice više o Janjevcima neka pogleda Wikipediju, a surfanjem po webu možete pronaći i još mnoge druge stranice vezane uz njih ... na žalost, uz njih je vezano i mnoštvo predrasuda, tako da to treba uzeti u obzir kod čitanja.
(ja sam osobno išao u razred sa nekolicinom janjevaca tako da sam ih poznavao i iz prve ruke i bili smo u vrlo dobrim odnosima)


Ulica Janjevci, pogled od zapada ka istoku. Snimio: Vanja

Post je objavljen 14.04.2010. u 10:11 sati.