Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

CW + sT + SV = ONB

Ove je godine proljeće baš ono pravo – prevrtljivo. Možda zato što i zima nije bila za odbaciti. Prošli tjedan počeo je s prekrasnim ponedjeljkom. Mâmi u prirodu, na brijeg, u vikendicu. Uz to poklopile su se još neke sitnice koje su dovele do toga da sam skovao jednadžbu:

CW + sT + SV = ONB

Jest da ta formula za ovaj svijet i nije tako značajna kao, recimo, ona Einsteinova:

E = mc2

ali meni je taj dan ipak bila nešto važnija. Njegova pokazuje neke temeljne fizikalne odnose, a ova moja je pokazala da ipak mogu još nešto fizički raditi. Da baš i nisam sasvim za otpad.

Naime zahvaljujući njoj odlučio sam taj dan provesti na brijegu gdje sam prije trideset godina počeo graditi vikendicu s idejom da, kada odem u mirovinu, tamo provodim dane. Radeći, naravno! No čovjek snuje, Bog određuje, pa se desilo da su moje fizičke sposobnosti danas mnogo manje nego što sam očekivao da će biti u vrijeme kada sam entuzijastički kupovao zemljište, nabavljao materijal, strepio od majstora itd. itd. Nema veze, rekoh sebi u skladu s citiranom jednadžbom. Ideš gore pa makar samo sjedio na terasi, slušao ptičice i gledao u zelenilo. Inteligentna osoba prilagođuje se okolnostima, glupa okolnosti prilagođuje sebi (zato napredak čovječanstva ovisi o glupanima, rekao je jedan poznati pisac).




Vikendica, zbog gore navedenih razloga okolina malo zapuštena, ako Bog da i sreća junačka bit će bolje.



Ostaci nekadašnjih cvjetnjaka kada je još i supruga dolazila

I ne samo da sam otišao taj dan, nego mi se osladilo, shvatio sam da mogu, iako polako, ipak još uvijek nešto raditi, pa sam otišao i slijedeća dva dana. Pokupio sam granje što je ostalo od rezidbe koju je obavio moj dobri susjed, uspio spaliti i ostalo granje koje je tu, na tobožnjem kompostu, skupljano već nekoliko godina i na kraju obojiti sadolinom drveni balkon vikendice i rukohvat drvene ograde na terasi.
Ah, da! Popravio i dršku bata za omekšavanje šnicli koristeći tokarilicu „sam svoj majstor“ izrade.



Ovako je izgledala hrpa prije spaljivanja…



…a ovo je ostalo nakon postupka povećanja entropije planete

Jest da bih prije desetak, petnaestak godina to sve skupa uradio tijekom jednog dana, ipak sam na kraju trećeg popodneva (jer išao sam samo poslije ručka, prijepodne sam trebao odraditi obvezu pratitelja supruge u šetnji, a i ne bi fizički izdržao cijeli dan radeći) bio zadovoljan i zahvalan elementima iz one jednadžbe koji su me potakli na odlazak na brdo.

Na kraju sam, da spriječim preveliko zagrijavanje unutrašnjosti automobila, stavio zaslone protiv sunca na prozore i pripremio karton za prednje staklo. Zimske gume nisam promijenio, to ću ipak napraviti kod mog servisera. On će to brže i lakše a ja ću za to vrijeme na jedno pivce za živce (nisam više u korizmi sretan!) I veselio se kako ću i slijedeće popodne na brijeg, ovaj puta možda zaista samo odsjediti uz pivo.

Ali drugi dan, baš kako priliči travnju ili zato što sam stavio one zavjesice protiv sunca sretan, prošlo lijepo vrijeme tuzan, navukli se oblaci, pada kiša. Splasnuo moj entuzijazam, uhvatio me umor zijev. Je li zbog vremena ili sam se ipak umorio, ne znam.
No ja ću ovu formulu napisati velikim slovima, isprintati i zalijepiti iznad radnog stola da me inspirira za „nove radne pobjede“ kada sunce ponovo okupa svojom toplinom moj brijeg i vikendicu.


P.S.
Radi lakšeg razumijevanja formula evo tumačenja pojedinih simbola u njoj (Einsteinovu neću tumačiti, nju valjda znate!).

CW – blogerica catwoman koja mi je u jednom e-mailu napisala „vidim po (blogeru) toluenu kada dođe iz vinograda, čovjek ima super ideje, baš se prekrasno pročisti i pokupi divne, smirujuće vibracije“. To je bio prvi impuls.

sT – moj susjed Tomo iz solitera. U nedjelju navečer došao zamoliti da mu posudim ljestve jer će sutra susjedu kraj moje vikendice obrezivati voćke. Kako on pršti veseljem i optimizmom bio mi je to drugi impuls da s njim na brdu, uz razgovor, popijem koje pivce party.

SV – treći impuls, sunčano vrijeme, o čijem utjecaju ne treba ništa posebno zboriti.

ONB – rezultat formule: odlazak na brijeg sretan!


Post je objavljen 13.04.2010. u 20:42 sati.