Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Kako je Udba “anketirala” Brunu Bušića

Što ti se čini je li bolji stari sistem ili današnji? Tako je glasilo jedno od deset pitanja na koja su u anonimnoj zadaći godine 1956. odgovarali učenici imotske gimnazije, a za koju je kasnije utvrđena da ju je “za svoje potrebe” organizirala Udba, piše dr. sc. Anđelko Mijatović u knjizi “Bruno Bušić – Prilog istraživanju života i djelovanja (1939.-1978.)”. Bruno Bušić, šesnaestogodišnji učenik tadašnjeg VI. razreda (po sadašnjem sustavu II. razred) imotske gimnazije, odgovorio je ovako: “Naravno da sistem stare Jugoslavije nije bio dobar, ali isto tako ni današnji sistem ne valja iako je nešto bolji. Za vrijeme stare Jugoslavije bilo je dosta gladnih, žednih, bosih, golih, ali ima ih i danas, iako u manjem broju.
Međutim, svaki dan raste broj nezaposlenih. Stara Jugoslavija je zato dopuštala veću slobodu mišljenja, dok je sada novi sistem skučio slobodno izricanje misli i ugušuje svaku klicu narodnosti. (...)"
Uprava imotske gimnazije o svemu je tomu izvijestila Udbu u Imotskom i predala joj original Bušićevih odgovora i odgovore drugih gimnazijalaca
Više o "anketi" na: Imotski.net

Post je objavljen 12.04.2010. u 23:28 sati.