Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/junac

Marketing

Možda se baš netko od vas...

... pali na sjeveroistok Francuske. Teško je naći društvo za takav put. Imam ekipu za u 8. mjesecu otići u Pariz ili neki veći grad, ali nit me Pariz tolko privlači, nit mi se u 8. mjesecu da bit tolko daleko od mora.

Već dugo brijem na Strasbourg, a od prošle godine i na Luksemburg (kad sam po karti pikao di bi mogao nakon Strasbourga - Nancy, Metz - Luksemburg se našao odmah tu u blizini). Uglavnom, poanta je prozujati po ruralnijim predjelima. Gradovi, katedrale i muzeji me ne pale previše. Nacrvcat se u nekakvom obiteljskom bistrou u nekom sporednom gradiću i past u depresiju kak nakon sto godina učenja francuskog i položenog nekakvog certifikata i dalje ne kužiš niš.

I tak sam nekak odlučio da moram otić ove godine (kao, ak neću sad, neću nikad), pa makar i sam. Ah, da, još sam ovih dana pročitao i "Polaganu predaju" Gorana Tribusona tak da stvarno moram otić. Bar da sam sebi slažem da ne pristajem na tu mediokritetsku polaganu predaju.

Još sam sad pred par dana za rođendan dobio vodič "Back Roads of France". Tak nekak se zove, uglavnom, preporuča baš te sporednije puteve za iskusit "pravu" Francusku. I slinim sad 2 dana nad tim vodičem... i sad stvarno stvarno moram otić.

Čak mi se i ne čini tak strašno solo otić. Frendicu ionako usput odbacim do Stuttgarta i nazad pokupim usput u Švicarskoj, tak da kilometarski najveći dio puta imam društvo. A onaj drugi dio puta se ionako sastoji od kratkih vožnja i možda, ako ti je do avanture ili upoznavanja drugih ljudi, je i bolje biti solo.

Ali financijski nije. Što se smještaja tiče. Dvokrevetnu sobu nađeš bez problema za 40 eura, ali jednokrevetna ispod toga je vrlo rijetka. Ispod 35 eura nisam uspio ništa nigdje naći.

Zapravo, upravo dok sam ovo pisao, sjetio sam se CouchSurfinga pa bacio pogled i to, mogu vam reći, uopće ne bi bilo loše. Ima ih posvuda u Francuskoj. Jedino mi je malo pederski uskočiti u to mjesec dana prije puta ("ja bih malo putovao, al mi se neda davat pare za spavanje pa mi je sad ovo jako super"). Iako se zbilja čini super, jedino ne znam hoće li mi bit tak super i kad bi ja trebao nekome ustupiti svoj kauč. Ne znam.


Uglavnom, ako bi ipak možda netko od vas isto volio prozujati... evo plana:

put

Zgb - Stuttgart (Njem)- Strasbourg (Fra) - Dabo (Fra) - Nancy (Fra) - Toul (Fra) - Obernai (Fra) - Eguisheim (Fra) - Baden (Švi) - Zgb

Sve je to plus-minus. Ne znam ni sam di bi spavao, di ne bi. Zasad je Luksemburg izvan planova, al možemo se lako zaletit do njega iz Nancyja.

Od 3.6. do ne znam još, vjerojatno 10.6.

Što se love tiče, taj netko tko bi išao platio bi:

- put: 120 eura (ak je stiska, spreman sam subvencionirati ovu stavku u iznosu od 40%)
- spavanje: 100 eura (20x5; al možda i zakampiramo, nikad nisam, al imam neki šator, iako nema tamo nekih kampinga baš, to moram bolje proučit; a možda i na kraju couch-surfamo pa je to nula; u Stuttgartu se spava besplatno. valjda, nisam još ni pitao, al ne bi trebalo biti problema)
- klopa, cuga i sl.: 300 eura (recimo 40 eura po danu, znate kak je to, samo curi kroz prste)
- kurve, kondomi: 250 eura

Sve skupa, mislim minimalno 500 eura. Ipak je to tjedan dana. Ovako kad gledam, bio bih neobično sretan da samo 500 eura potrošim.

Od suputnika/ce, ako ga/je osobno ne poznam, tražim samo da pročita sve moje postove u zadnjih godinu dana. Da ne moram sve prepričavat.

Post je objavljen 12.04.2010. u 16:14 sati.