Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Klinci, kompjuter i slikovnice na web-u

KiK

Zgodni snjegovići? Ha? U principu sam htio staviti slatke, male laviće, ali me je ova "polarizacija" vremena nagnala na snjegoviće :-).Počeo sam pisati post o klincima i kompjuterima. Tako prosurfah (jel to gramatički točna rijeć??) bespućima interneta, pogonjen ovom temom i naletjeh na jedan pravi, mali biser od stranice koji će veseliti i mame i tate a zasigurno najviše klince....

No vratimo se na temu. Od puno roditelja sam čuo da kategorički odbijaju svako druženje svog malca sa kompjuterom.

Opet od druge polovice roditeljskog zbora, sam čuo sve i svašta. Te dijete od pet mjeseci samo otvara disk i stavlja si crtiće, te dvogodišnjak igra "Call of the duty". Na svoje oči sam vidio nečaku koja sa tri i pol godine tipka na prastaroj 486-tici rečenice koje joj se zadaju (naravno kada joj se da!). Nikada sestri ne bi vjerovao da mi je to rekla..

Što sada ?? Tko je u pravu??

Vjerojatno se opet moramo vratiti na dobrog starog agenta Muldera i njegovu prijateljicu agenticu Scully koji će uglas zagalamiti "the truth is out there", što će ga reći; "istina je tamo negdje".

Priznajmo da je roditeljstvo ponekada jako slićno zapletima iz X-files-a. Klinci svašta smišljaju a roditelji ne zaostaju, ni milimetar.

Zapitajmo se ponovo, što mi zapravo radimo. Stakleno zvono, koje će štiti dijete od svijeta? Zlatne ceste po kojima će klinci zauvijek koračati?? Prilagođujemo svijet djetetu? Sorry, osim ako niste zagriženi ljubitelj lika i dijela Nea i ekipe, sve to je nemoguće.

Naš jedini cilj i zadatak je da pripremimo dijete za onaj trenutak kada će isto u velikom stilu izaću i veliki, bešćutni svijet. A taj trenutak se približava vrtoglavom brzinom. Bez obzira dali vam se klinac tek rodio ili ste već uronili punim dahom u roditeljstvo.

Da se vratim na orginalnu misao. Kompjuteri su dio modernog svijeta. Možda smo mi u mladosti imali kompjutere sa 16 kilobajta memorije i bili zadovoljni sa istima. Sada vaš mobitel ima memorije i snage ko svi ti kompjuteri, zajedno. Dijete će se susretati sa istima u školi, tijekom igre, vožnje tramvajem. Zapravo u svim aspektima njegova života. I dobro ga je od najmanjih dana upoznavati sa istim.

Naravno pretjerivanje škodi. Kao i u svim drugim dijelovima roditeljskog zanimanja. No pogledati crtić na kompu, odigrati neku jednostavnu igricu, dijete može uz vašu pomoć ili samo već od skroz malog uzrasta. Možda excel tablice treba ostaviti za malo kasnije :-)

A tu nam može pomoći pravi mali biser od web stranice. Digitalna biblioteka slikovnica!!

Da, da prava knjižnica sa tisućama slikovnicama na mnoštvu jezika naroda i narodnosti ove naše male plave kuglice zvane zemlja. http://en.childrenslibrary.org/. Ima i na Hrvatski.. Dakle ako vaše dijete voli knjige, kompjuter (ili iPad, da ga spomenem, inaće bi vjerojatno bio protjeran sa neta) u ruke i uronimo u svijet mašte..

Još da predstavim jednu malu knjigicu koju sam slučajno pronašao i pročitao u jednom dahu. Namijenjena je mama ali bi je i tate trebali pročitati.

Olga Silverstein i Beth Rashburnsu autorice ove knjige koja kreće od sociološke tvrdnje da su mame užasnute sa mogučnošću da svog dečkića pretvore u "maminu mazu". Knjiga obrađuje odgoj malog muškog djeteta sa svih mogućih strana. Pa očekujete jedno malo muško dijete ili ste već vlasnik istoga, a znate engleski, ova knjiga stvarno nije skupa na amazonu (15 Usd) a i ispod je 300 Kn koliko možete uvesti bez carine...

Sada idem završiti "one take video" o kuglicama :-). Do čitanja i gledanja....


HOME

Post je objavljen 12.04.2010. u 11:26 sati.