Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

House of 1000 Corpses (2003)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

The most shocking tale of carnage ever seen...

Dva tinedjžerska para putuju nedodžijama Teksasa kako bi istraživali povijest poznatih serijskih ubojica. Najveća mana njihovog putovanja je ta što nisu očekivali da će umjesto potrage za serijskim ubojicama serijske ubojice naći njih i zarobiti ih u svoju kuću kako bi ih mučili i na samu Noć vještica, brutalno ubili...



Aaah...koliko dugo ovaj film nisam gledao. Zadnji put (i prvi) je bio negdje oko 2005. godine netom prije izlaska njegovog nastavka 'The Devil's Rejects', sjećam se da sam ga podigao u videoteci i da je bio jedan od hitova u Osijeku pošto svaki put kad sam dolazio u videoteku bio je zauzet. Isto tako, sjećam se da film nisam mogao pogledati do kraja koliko mi je bio dosadan. Da, dobro ste čuli. Danas, nakon 5 godina, dao sam mu drugu priliku i zaključio sam da sam pogriješio prvi put i da je film zapravo sasvim solidno i zabavno horror djelce i da sam ga bez nekih većih problema pogledao do kraja. Rob Zombie mi se kao lik i redatelj osobno ne sviđa te preko njegovih remakeova Halloweena nikako ne mogu prijeć, al ajd čovjek se trudi na neki način da svoj horror style prebaci i na film. U filmovima kao što je House of 1000 Corpses u tome je na neki način i uspio.



Film je sam po sebi prava brutala. Nije to tolko što su sad oni oteti, što horror sadrži zanimljive likove i što je radnja zanimljiva, nego je u glavi našeg redatelja očito bilo samo kako spojiti hard rock mjuzu sa elementima blažeg gorea i to staviti na traku. Iako su to sve dobro napravljene i solidno odrađene scene, mislim da ih u filmu ipak ima malo too much i da je film horror samo zbog tog, jer meni film sam po sebi uopće nije strašan. Obično nisam neki ljubitelj takvih filmova gdje se ne trgnem niti na jednu scenu, ali ima nešto u ovom filmu što me zalijepilo za ekran i što me zainteresiralo, a to je ta neka mračna atmosfera koju nam pruža luda obitelj i izrazito kvalitetni glumci (dobro, par njih bih izostavio). Isto tako, moram reći da je film jako ugodan oku, odnosno vizualno jako dobro napravljen, svi mračni dijelovi su onakvi kakvi trebaju biti: puni neiritirajućih boja i vidljivi.



Čak mi nije smetalo ni nešto malo supernaturalnog što je Zombie ubacio u svoj film, čisto ok paše. Ma...House of 1000 Corpses je Zombijevo prvo redateljsko djelo i moram ga pohvaliti oko dosta toga, ali me strašno zasmetala ta neka odvojenost od pravog značenja horrora: da bude strašan i napet. Ja ta dva pojma nisam imao prilike naći u filmu i zbog toga žalim jer inače mislim da bi od ovog horrora stvarno moglo nastati nešto puno bolje. Ali, što je tu je...preporučam iovako ionako, pa si sami prosudite.

Post je objavljen 11.04.2010. u 18:24 sati.