Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Posjet Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (MSU)

Studenti druge i treće godine Interdisciplinarnog studija Kulture i turizam u sklopu kolegija Terenske nastave, Praktikuma, Istraživanja u kulturi i turizmu te Marketinškog menadžmenta u kulturnom turizmu posjetili su, u srijedu, 7. travnja Zagreb. Posjet jednoj od institucija, zbog koje je putovanje bilo organizirano je Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

Na ulazu u Muzej postoji mogućnost odabira turističkog vodiča koji stoji 100 kuna ili audio vodiča za 10 kuna. Treba napomenuti da je ulaz u Muzej besplatan svake prve srijede u mjesecu.

Većina studenata je samostalno ili u grupicama krenula u razgledavanje muzeja.

Muzej suvremene umjetnosti čine: eksperimentalno-istraživački odjel, informacijsko-dokumentacijski odjel, knjižnica, pedagoški odjel, odjel zaštite građe te odjel za programsko izložbenu djelatnost.

Katovi su tematski podijeljeni, a građa je veoma zanimljiva, moderna i pregledna. Svakom izložbenom materijalu osigurano je dosta mjesta. Ondje zaista svatko može pronaći nešto za sebe.

Većini su bile najzanimljivije zbirke u pokretu: Umjetnost o umjetnosti, Umjetnost kao život, Projekt i sudbina, Riječi i slike, Velika enigma svijeta te Projekti u vanjskom prostoru. One predstavljaju umjetnikovo viđenje društva i svijeta u kojem živi, pomalo su kritične, provokativne, pokušavaju navesti gledatelje na razmišljanje i upoznavanje sa samim sobom.

Fundus muzeja je izrazito velik. Potrebno je spomenuti i bogat izbor zbirki videa, crteža i grafika poznatih umjetnika od Toše Dabavca, Benka Horvata i drugih. One sadrže građu koja pokazuje početke i logični razvoj pojedinih umjetnika.

Na najvišim se katovima nalaze restoran i kafić koji čekaju umorne i izgladnjele posjetitelje

Studenti su u Muzeju proveli sat i pol, s obzirom na to da su bili ograničeni vremenom. To, naravno, nije dovoljno za detaljno razgledavanje Muzeja.

Muzej suvremene umjetnosti pravo je osvježenje u svijetu muzeja u Hrvatskoj. Oduševljenje postavom vidjelo se i na licima studenata.


Preporučujemo, dakle, svakome tko ima imalo umjetničkog duha da ga posjeti.

Muzej suvremene umjetnosti


Marina Puh





Post je objavljen 09.04.2010. u 22:19 sati.