Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Posjet Institutu za turizam

Na samom početku prekjučerašnjeg studijskog putovanja u Zagreb, studenti su posjetili Institut za turizam gdje su ih dočekale djelatnice Institututa i ukratko predstavile organizaciju, njihove zadatke, i projekte osmišljene za skoru budućnost.

Uvodno je govorila ravnateljica Instituta, Sanda Čorak koja je prezentirala djelatnost Instituta, između ostaloga i projekte pod nazivom "Važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo" i "Međuodnos turizma, prostora i prometa" na kojima Institut trenutačno radi.

Glavni je cilj, istaknula je Čorak, potreba za stvaranjem pozitivnog okruženja koje podržava kulturni turizam u Hrvatskoj, a u kojem se izdvajaju upravo studenti Kulture i turizma kao budući glavni akteri. Potaknuta je rasprava, studenti su postavljali pitanja, a voditeljice strpljivo odgovarale i prihvaćale prijedloge i kritike studenata.

Renata Tomljenović, zadužena za osmišljavanje Strategije razvoja turizma, a ujedno i stručnjakinja za turizam i master planove u Hrvatskoj, ispričala je priču o kulturnom turizmu od samih početaka; kako je sve krenulo i koliko se u zadnjih deset godina postiglo. Za Strategiju hrvatskog kulturnog turizma u sljedećih pet godina kaže da njezin značaj još uvijek nije u potpunosti zaživio u praksi: "Treba puno raditi na suradnji kulturnog i turističkog sektora“ – istaknula je Tomljenović čime je potvrdila središnju problematiku razvoja kulturnog turizma - međusektorsku povezanost i suradnju. Na pitanje kakvo je njezino mišljenje o istarskom kulturnom turizmu, Tomljenović je odgovorila: "Vrlo malo surađujemo s Istrom, što još jednom potvrđuje manjak političke volje za pozitivnim promjenama i neosmišljavanje Strategije za razvitak, bez koje se, nažalost, ništa ne može promjeniti."

Predavanje je zaključila Zrinka Marušić objasnivši važnost TOMAS istraživanja na području kulturnog turizma koja se aktivno provode od 2008. godine. Riječ je o statističkom istraživanju koje pokazuje u kojoj su mjeri turisti zadovoljni našom ponudom kulturnih atrakcija te koliko je ostvarenih dolazaka i noćenja u prethodnoj sezoni. Prostorijom je kružila i TOMAS anketa pa su studenti mogli vidjeti na temelju kojih se podataka zapravo dovode zaključci o stupnju zadovoljstva posjetitelja i ostvarenih noćenja.

Nakon toga su studenti nastavili svoj kratki izlet, uputivši se u Muzej suvremene umjetnosti i Muzej krapinskoga pračovjeka Hušnjakovo.


Naš su posjet zabilježili i na Web strani Instituta:
Institut za turizam

Ivana Štifanić


Post je objavljen 09.04.2010. u 16:17 sati.