Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Dan HVO-a

Obljetnice


Svim pripadnicima HVO-a čestitamo obljetnicu osnutka HVO-a, i sjećanje na slavne dane borbe pripadnika HVO-a za slobodu hrvatskog naroda u BiH i u Uskoplju. Neizmjerna hvala pripadnicima HVO-a koji su dali svoje živote, danas se se s dužnim poštovanjem sjećamo njihovih imena!

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je službena oružana snaga Hrvatske Republike Herceg-Bosne i glavna oružana snaga hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.
Osnovan je 8. travnja 1992. godine i taj dan se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Iako unitaristi i građanski šovinisti u BIH danas osporavaju zasluge HVO-a činjenica je da su Hrvati u BIH opstali samo na onim teritorijima koje je kontrolirao HVO. Toliko o multietničnosti drugih Armija u BIH. (hercegbosna.org/uskoplje.blog.hr)


Post je objavljen 08.04.2010. u 23:45 sati.