Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Plovila za divlje vode - Hydrospeed

Naš serijal u kojem ćemo vam predstaviti sve što pluta po divljim vodama. Logično je da počnemo sa najmanji plovilom u toj bratovštini.Dame i gospodo, predstavljamo vam Hydrospeed. Odaziva se još na ime river boogie, river board i sledge. Ime ovisi o dijelu svijeta u kome se nalazi a sitni detalji po kojem se plovila razlikuju toliko su nebitni da ih se ne treba ni spominjati. No oni koje baš zanima mogu posjetiti ovu stranicu i saznati više detalja.

Bez obzira kako ga zovemo (a mi ćemo koristiti Europsku verziju – Hydrospeed) ovo plovilo nam jedino daje mogućnost da brzak pogledamo iz linije vode. Da plovilo je zapravo mali, recimo kanister ili ploča koju stavimo pod prsa kako bi si povećali uzgon i tako polu potopljeni jurimo kroz brzake, padamo niz slapove, uživamo u rijeci, divljim vodama i adrenalinu.

Uz samo plovilo obavezna oprema svakog avanturista koji želi zaploviti na ovaj način su peraje, koje nas pogone, neoprensko odjelo i neoprenska jakna, naravno kaciga koja će nam čuvati glavu i poželjno je, vrlo poželjno, imati štitnike za koljena.Ovo plovilo rodilo se kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Francuskoj. Malo pomalo različite inačice istog osvojile su sve kontinente. U početku je to bilo plastično debelo i teško plovilo zatim je evoluiralo u plovilo napravljeno od spužve. Još kasnije se plovilo pretvorilo u ploču kakvu možemo vidjeti na moru. Da bi u nekoliko zadnjih godina pojavile su se verzije Hydrospeed na napuhavanje i čini mi se da će pomesti konkurenciju.

Naravno, uz plovilo, morate imati i prikladnu rijeku za jurnjavu istim. Hydrospeed nije nevoli mirne dijelove rijeke. Vrlo brzo će vam dojaditi lamatenje nogama, umoriti ćete se, boliti će vas koljena i užitak nestaje. Rijeka koja je pogodna mora biti brza, sa puno brzaka i ne smije biti preduga. U principu to može biti i jedna duža brzica koju možete ponavljati do iznemoglosti. No svaki put će vam biti drugaćije. Ili jedan slap niz koji ćete padati također, zna se, do iznemoglosti.

Od Hrvatskih rijeka mislim da je jedina pogodna Kupa. I to na brzici koja se naziva Osilnica i dosegljiva je samo iz Slovenije. No pravi mali Hydrospeed biser se nalazi također kod naših susjeda Slovenaca i odaziva se na ime Soča. Ukoliko se nađete u tim krajevima i imate pustolovne porive ne propustite ovu poslasticu. Za ostale rijeke malo proguglajte, no ne zaboravite, kratko, brzo i uzbudljivo.Upravljanje Hydrospeedom nije neka mudrost. U principu ga skrećete sa tijelom, pomažete si perajama. Iste vam daju potrebnu brzinu. Naime kako bi manevrirali na divljim vodama, bez obzira u čemu se nalazite morate biti brži od vode..

U početku početnicima, ovo sve izgelda izuzetno kaotično. No recimo Osilnicu će svatko savladati nakon nekoliko spustova i početi uživati. A nakon toga samo nebo je granica.

Pogledajte kako to izgleda na rijeci KupiHOME

Post je objavljen 08.04.2010. u 21:29 sati.