Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tvornice radnicima - jedini realistički put za hrvatsku brodogradnju


Green New Deal logoDanašnjem sindikalnom prosvjedu u Rijeci podršku je uputio i Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Zbor radnika brodogradilišta "3. maj" usvojio je 30. ožujka 2010. tzv. plan B kojim radnici traže da se brodogradilište preda na upravljanje njima samima, radnicima 3. maja.

Taj tako jednostavan i logičan zahtjev ne samo da je principijelno opravdan, već mu dodatno opravdanje daju i godine sustavnog uništavanja te najave stečaja koji bi vrlo vjerojatno završio likvidacijom.

U kontekstu raznih apela, štrajkova, prosvjeda i sličnih akcija koje su poduzimane zadnjih godina kako bi se obranila radnička prava "plan B" je rijedak primjer radničke samosvijesti i samoorganizacije.

Danas 7. travnja 2010. radnici 3. maja zajedno s ostalim riječkim radnicima, studentima, umirovljenicima i nezaposlenima izlaze na ulicu kako bi demonstrirali buđenje, zadnjih godina sustavno suzbijane, solidarnosti.

U svojoj borbi s kapitalom i samovoljom političkih struktura radnici, kako sada tako i ubuduće, imaju našu punu podršku.


Kratko i jasno. Ovome bih još dodao dio priopćenja Crvene akcije.

Plenume na radna mjestaNa sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj prije tjedan dana, predstavnik Vlade i predsjedavajući tog tijela Božidar Kalmeta, izjavio je kako bi prosvjed radnika u Rijeci, najavljen za sutra 7.4., mogao uznemiriti „ozbiljne ulagače“ (...)

ozbiljni su jedino u namjeri da ugase proizvodnju, otpuste radnike i pritom maksimaliziraju vlastiti profit (...)

A da su riječki radnici itekako spremni da brane svoje tvornice, dokazuje i ovih dana pokrenuta inicijativa radnika „3. maja“ koji Vladi namjeravaju predložiti model po kojem bi radnici na pet godina preuzeli upravljanje nad brodogradilištem. Ono što je problematično u cijeloj stvari jest adresa na koju se ovaj prijedlog šalje i metode kojima se projekt namjerava ostvariti. Naime, s obzirom na funkciju Vlade da brani i zastupa interese privatnog kapitala, radničko upravljanje nad brodogradilištem ne može se uspostaviti legalnim i pravnim putem. Jedini način da se ovaj prijedlog ostvari jest nasilno okupiranje pogona i uspostava radničkih plenuma.Post je objavljen 07.04.2010. u 16:09 sati.