Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radiopurger

Marketing

Nećete uspjeti skinuti Registar s interneta

Glavna vijest na Jutarnji.hr – “uspjeli smo rekonstuirati na koji je način prijavljena stranica”.

U Kanzasu, kažu.

E pa nije, nego u Austinu u Texasu, evo i poštanski broj: 78749. Poštanski pretinac 866. Trebate i broj telefona? E-mail?

Domena je zakupljena preko njemačke tvrtke Joker, a stranica je smještena na serveru u Austinu. Počinitelj nije platio $6 nego $3, jer ova baza podataka ne može imati preko 5 GB, ali je registriranje domene dosta skupo plaćeno, 8.96 EUR godišnje. Mogli su i povoljnjje proći.

Idemo u Austin, rođo?

- A jel znači to da je počinitelj Teksašanin? - pitaju se u USKOK-u. - Da odemo mi tamo i pretresemo malo taj Austin Texas, a, rođo? USKOK je organizacija u kojoj su zaposleni svi najveći gadovi (ako niste znali, špijuni su najveća smeća na svijetu, dno dna, talog taloga) pokupljeni s ulice (zbog dobrog djela - izdavanja svojih kriminalnih kompanjona). Oni jednostavno ne mogu riješiti ovaj slučaj. Krajnji domet profesionalnih sposobnosti im je izdaja.

Jebiga, sudarili smo se s tržišnom ekonomijom

Što sad? Špijunčine i politički podobnici su se sudarili s – internetom. A jedva su znali glasovati u saboru preko onih ključića. Šeks, kaj je to USB stick? Jel se to jede ili pije?

Invisihosting, gdje je stranica smještena, je organizacija koja nudi anonimni hosting. U prijevodu, smještaju stranice koje su ilegalne, jer je na internetu dobro poznato da stranica kojoj se ne može vidjeti vlasnik radi neku prijevaru ili nešto slično.

Ali, Invisihosting dobro radi svoj posao. Bolje nego USKOK i Kosorka. Zašto? Pa dajte da i to spomenem – zato jer funkcioniraju u tržišnoj, a ne u dogovornoj ekonomiji. Pa su osuđeni da rade dobar posao jer je tržište okrutno, dok su kod nas svi osuđeni da rade loš posao jer se ionako o tome tko će napredovati u karijeri/poslu odlučuje u Vladi.

Invisihosting - dečki znaju svoj posao

Dovoljna je e-mail adresa da bi se otvorio račun u Invisihostingu. Ne treba im dati ni ime ni prezime. Tako da je nemoguće od Invisihostinga doznati tko je pravi vlasnik stranice, čak ni sudskom presudom. A ni naredbom Kosorke :)

Tri su načina da se stranica registarbranitelja.com skine s interneta. Prvo: dokazano kršenje copyrighta. Drugo: ako FBI, CIA ili američko Ministarstvo obrane upotrijebe National Security Letter, po kojem imaju pravo na sve zatražene informacije bez obrazloženja ili sudske presude. Treće: neplaćanje računa Invisihostingu.

Teško da je objavljivanje hrvatskog registra branitelja prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti. Invisihosting se čak obavezuje da će se, u slučaju sudskog naloga, žaliti u ime svog klijenta.

Zaključak: ovim putem se NE MOŽE doznati tko je postavio stranicu. A ako se želi stranica maknuti s interneta, trebat će dokazati da se radi o kršenju copyrighta. To je proces, ne ide onako kako Kosorka radi, političkom naredbom. Međunarodnim institucijama koje koriste DMCA (Digital Millenium Copyright Act) se ne može naređivati, nego im se samo mogu poslati pritužba i čvrsti dokazi. Jer funkcioniraju u tržišnoj ekonomiji s uređenim pravosuđem. I boli ih čuna za hrvatsku premijerku. Nije da su dobili posao preko nje.

Mladen Bajić – glavni mafijaš u državi

Nisam vidio sudsku odluku koja bi naložila da se počinitelja pronađe i uhiti. Nisam vidio ni neoboriv dokaz da se radi o odavanju vojne tajne ili državne tajne, jer predmet nije ni prošao bilo kakav sudski proces. A nisam vidio ni zahtjev za pokretanje istrage (one koja bi utvrdila JE LI netko kriv), nego samo vidim da je krenula hajka na počinitelja bez dokaza o krivnji. Onako, balkanski.

Ovo je javni linč. Kosorka je angažirala svoje rezervne gadove iz braniteljskih udruga da mobiliziraju javnost na linč. Pazite, privatna osoba, građanin, predsjednik jedne braniteljske udruge (ne pamtim ih) kaže da POČINITELJA TREBA KAZNENO GONITI. Alo!

Jel ćemo tako istjerivati pravdu, bez suda, policije, naloga? Pa tako ste vi hajduci navikli.

Može se tijekom dana u vijestima čuti dosta stvari koje su istreniranom građanin-drugog-reda uhu čudne. Npr. “Mladen Bajić je po službenoj dužnosti...” E pa, ako niste znali, Mladen Bajić sam odlučuje što je službena dužnost, a što nije. Da vi, dragi čitatelji, imate neki problem, jako veliki, recimo s mafijom, recimo s mafijom koju Bajić štiti a ugrozila vam je obitelj, morali biste podignuti kaznenu prijavu i čekati da proces krene. Bajić ima diskreciono pravo tu NE odlučiti da se radi o službenoj dužnosti. Imaš za odvjetnika? Nemaš? Ko te jebe.

S obzirom da je Bajić politička marioneta, sad je dobio naredbu od Kosorke da ovo je službena dužnost. Zapovjedni lanac. Političar naređuje pravosudnom djelatniku.

Inače, ova tema se baš pogodila s mojim jednim osobnim problemom - netko mi je prekopirao dio sadržaja s internetske stranice Oklade.net i napravio "svoju" stranicu. Bio je skriven kao i ovaj koji je objavio registar. Nisam USKOK, nisam Jadranka Kosor, ali sam u roku od par sati saznao kako se čovjek zove, da živi u Skopju, imam i broj telefona, i međunarodne i hrvatske institucije su već zaprimile tužbu i stvar je u procesu. Loše mu se piše. Odštetni zahtjev 20.000 EUR, a dečko vjerojatno nema za kavu. Naravoučenje: ako si već lopov, ukradi dovoljno da možeš platiti kaznu.

Dobro, faco, ti si riješio. A kako će naša Kosorka?

Upravo se popravio program na televiziji, u idućih par mjeseci će krenuti prilozi o tome kako je maloljetni unuk visokog dužnosnika registriran kao branitelj, u istoj brigadi s osobom koja je branila državu molitvom u svom trosobnom stanu u Njemačkoj.

I bit će veselo gledati ove naše podobnike kako se koprcaju protiv Invisihostinga. Pandorina kutija je otvorena, i neka je, i sad nema nazad. Zrak će se uskoro malo pročistiti.

Za kraj, poruka za Vedrana Škulića, vlasnika Narodnog lista: ako ovaj članak prekopiraš i staviš u svoje novine, stiže ti tužba za kršenje copyrighta. Napiši sam. Sva prava pridržana.

Post je objavljen 07.04.2010. u 10:15 sati.